Image
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 13:05 Οικονομία

Yπερωρίες: Έρχονται πληρωμές σε μειωμένο ωράριο, ρεπό και άδειες

Σε λιγότερες ώρες εργασίας, ρεπό και άδειες θα "πληρώνονται" οι υπερωρίες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, στη σχετική παρουσίαση αναφέρεται πως "κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας".

Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται αντί για 8 ώρες κάθε μέρα, 10 ώρες (δηλαδή κατά 2 επιπλέον), χωρίς να πληρώνεται για αυτές σε χρήμα. Θα "πληρώνεται" με μειωμένες ώρες εργασίας, ρεπό ή επιπλέον μέρες άδειας. 

Σημειώνεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κάθε μία επιπλέον ώρα εργασίας  (με πλαφόν τις 5 ώρες ανά εβδομάδα), πέραν του κανονικού 8ωρου, εκλαμβάνεται ως "υπεργασία" και αμειβεται με προσαύξηση 20% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.  

Σύμφωνα με το ίδιο πλαίσιο, κάθε επιπλέον ώρα του 9ωρου (8ώρες κανονική εργασία και 1 ώρα "υπερεργασία") αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.  Το παραπάνω πλαίσιο ισχύει για έως 120 ώρες υπερωρίας σε ετήσια βάση. 

Αν οι υπερωρίες ξεπερνάνε τις 120 ώρες σε ετήσια βάση, αμείβονται με προσαύξηση 60% επί του καταβαλλομένου ωραρίου. 

Αντ’ αυτού το νομοσχέδιο Βρούτση, για έως 2 ώρες υπερωρίας (δηλ. για την 9η και 10η ώρα) προβλέπει την πληρωμή τους όχι με προσαυξήσεις επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου (20% και 40% αντίστοιχα) αλλά σε συμψηφισμούς των υπερωριών με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες, ρεπό και άδειες. 

Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει " αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών". 

Εξάλλου, θα περιλαμβάνει "προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή".

Επίσης, προβλέπεται "κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών" αλλά και "θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται".

Όσον αφορά τις αργίες, το ν/σ περιλαμβάνει "προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες".

 

 


capital
Post
Οικονομία Δευτέρα 31.08.2026

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,9% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούλιο

Στο 7,9% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούλιο εφέτος, έναντι του 8,9% τον Ιούλιο 2025 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 8,1% τον Ιούνιο 2026. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 376.508 άτομα, σημε

Post
Οικονομία Δευτέρα 31.08.2026

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου στην 90η ΔΕΘ. Περίπτερο 2 - stand 12

Τη σταθερή παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τη διαχρονική στήριξη στις επιχειρήσεις - μέλη του επιβεβαιώνει για μία ακόμη χρονιά το Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του στην 90η διο

Post
Οικονομία Δευτέρα 31.08.2026

Έρχονται πληρωμές 88,8 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 116.000 δικαιούχους

Συνολικά 88.816.664,80 ευρώ θα καταβληθούν σε 116.143 δικαιούχους από σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, έως και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ