Image
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 13:01 Οικονομία

Μητέρες ανηλίκων: Ποιες βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη

Παράθυρο για συνταξιοδότηση πριν από τα 67 έτη και πριν από τα 62 έτη μέσα στο 2020 ανοίγει σε πολλές μητέρες που έχουν ανήλικο τέκνο, με την αξιοποίηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι κατηγορίες μητέρων που ευνοούνται για πρόωρη συνταξιοδότηση είναι οι εξής:

1.Στον Δημόσιο Τομέα

Οι μητέρες που είχαν 25 ετία και ανήλικο τέκνο το 2010 και είχαν συμπληρώσει το 56 έτος ηλικίας τους μέχρι τις 18/8/2015 μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη. Αν το ηλικιακό όριο των 50 ετών συμπληρώσουν μετά τις 18 Αυγούστου αλλά μέσα στο 2015, το νέο ηλικιακό όριο είναι το 55 έτος δηλαδή μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη στα 55.

Αν το συμπληρώσουν το 2016 πάνε 56 ετών και 9 μηνών. Αν το συμπλήρωσαν το 2017, πάνε 58 ετών και 5 μηνών. Επομένως, το αν κάποια ανήκει στην κατηγορία , αυτή γυναικών στο Δημόσιο με 25 ετία και ανήλικο μπορεί να ψάξει να το βρει με βάση την ημερομηνία γέννησης της. Στο Δημόσιο επίσης υπάρχει η δυνατότητα για μητέρες και πατέρες ανηλίκων που συμπληρώσουν 25 ετία το 2011 να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη συντάξη στα 56 έτη ηλικίας. Αν συμπληρώσουν 25 ετία το 2012 , μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στα 58 ( αφορά και μητέρες και πατέρες ανηλίκων), Επισημαίνεται ότι υπάρχουν και τα πλασματικά χρόνια που μπορούν να κάποιοι να συμπληρώσουν την 25 ετία. Υπάρχει ακόμη και η κατηγορία ανδρών και γυναικών της λεγόμενης 35 ετίας.

Και εδώ σημασία έχει σε ποιο έτος συμπληρώνει ο ασφαλισμένος την 35 ετία.

2. Στον ιδιωτικό τομέα

Η κατηγορία μισθωτών μητέρων με ανήλικο τέκνο που είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2010 κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μειωμένης σύνταξης με βάση το πότε συμπληρώνεται το 50ο έτος. Αυτή η προϋπόθεση ισχύει για τις γυναίκες που συμπλήρωσαν το 50ο έτος έως τις 31/12/2018. Εκείνες που συμπλήρωσαν από 1/1/2019 και ύστερα θα πρέπει να πάνε στα 62 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Οι γυναίκες που έχουν ανήλικο και 5.500 ένσημα έως το 2010 αλλά είναι γεννημένες από το 1969 έως το 1972 δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε με μειωμένη είτε με πλήρη σύνταξη πριν να συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

3. Στα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών

Στα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών το ανήλικο χρειάζεται έως το 2012 και οι ασφαλισμένοι να έχουν 25ετία έως το 2012.

Όσον αφορά την ευκαιρία πρόωρης συνταξιοδοτήσης που παρέχει ο νόμος Βρούτσης , αυτή αφορά τις παλιές ασφαλισμένες που πρωτοασφαλίστηκαν πριν από τις 31/12/1992 και μπορεί να αξιοποιηθεί από μητέρες που ως σήμερα έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλισης τους σε φορείς ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, ΟΑΕΕ-ΤΑΕ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει υποχρεωτικά κατά την ημερομηνία ενηλικίωσης του τελευταίου τέκνου τους, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά τις 31/12.2012 να έχουν συμπληρώσει σε όλους τους φορείς ασφάλισης συνολικά 5.500 ένσημα ή 18, 4 έτη ασφάλισης Στην πράξη για να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα πρέπει να συνυπάρχουν πριν από το 2013 η ανηλικότητα του παιδιού και ο χρόνος ασφάλισης των 5.500 ημερών ανεξάρτητα από τα Ταμεία στο οποίο ήταν ασφαλισμένες εκείνη τη στιγμή.

 

 

madata.gr
Post
Οικονομία Κυριακή 07.12.2025

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ 8–12 Δεκεμβρίου – Τι αλλάζει φέτος με το Δώρο Χριστουγέννων 2025

Την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων ημερών διαμορφώνει ο νέος κύκλος καταβολών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, καθώς το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι μεταξύ 8 και 12 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν συνολικά

Post
Οικονομία Πέμπτη 04.12.2025

Δράσεις εξωστρέφειας το νέο έτος από το Επιμελητήριο Ηρακλείου για τα μέλη του

Νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις – μέλη του που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα δημιουργεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση τους στον παγκόσμιο τουρ

Post
Οικονομία Πέμπτη 04.12.2025

Από αύριο οι αιτήσεις για το Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 150 πρώην εργαζομένων της «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.»

Αύριο, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 11:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το νέο Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 150 ανέργων, πρώην εργαζομένων της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές