Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 11:41 Είς Υγείαν

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19


Με την εκδήλωση πιο σοβαρής νόσου Covid-19 και με χειρότερη έκβασή της σχετίζονται τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές έρευνες, οι οποίες έρχονται να αναστρέψουν την έως τώρα διαμορφωμένη εικόνα, η οποία έδειχνε ότι μάλλον ίσχυε το αντίθετο.

Η πρώτη μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο δρα Σουμπάς Γκιμίρ του Νοσοκομείου Γκάθρι Ρόμπερτ Πάρκερ της Πενσιλβάνια, αξιολόγησε 38 προηγούμενες έρευνες, που αφoρούσαν συνολικά περισσότερους από 8.400 ασθενείς, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν διάρροια, ήταν 63% πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19. Αυτό πιθανώς συμβαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή αυτοί οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2, κάτι που οδηγεί και τον οργανισμό τους σε πιο έντονη υπεραντίδραση.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Νταρμπάζ Αντνάν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, η οποία μελέτησε 921 ασθενείς, βρήκε ότι το 22%, που είχαν τουλάχιστον ένα γαστρεντερικό σύμπτωμα, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου και να χρειαστούν διασωλήνωση.

Επίσης, όσα περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα είχε ένας ασθενής, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για χειρότερη έκβαση της νόσου του,όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Ο Αντνάν επεσήμανε ότι οι γιατροί που αξιολογούν την κατάσταση των ασθενών με Covid-19, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύμπτωμα πιθανώς σηματοδοτούν ένα σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο για επιδείνωση της υγείας τους.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 30.03.2026

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση έως 900 ευρώ στους ασφαλισμένους για ακουστικά βαρηκοΐας

Ο ΕΟΠΥΥ προσφέρει αποζημίωση για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας, καλύπτοντας ποσό 450 ευρώ για κάθε ακουστικό σε ασφαλισμένους με πιστοποιημένη απώλεια ακοής. Η αποζημίωση παρέχεται σε όσους πληρού

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 29.03.2026

Ύπνος μετά τα 50: Γιατί αλλάζει και πώς θα ξαναβρείτε την ξεκούρασή σας

Οι διακοπές μέσα στη νύχτα και οι εξάψεις δεν είναι τυχαίες. Πώς οι φυσιολογικές μεταβολές επηρεάζουν τις γυναίκες και ποιες μικρές συνήθειες κάνουν τη διαφορά. Για πολλές γυναίκες, η συμπλήρωση της

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 27.03.2026

Φεστιβάλ Υγείας & Δημιουργικότητας: Παγκόσμια Δράση για την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη, 1 Απριλίου στο Πάρκο Παπανδρέου

Με ιδιαίτερη χαρά, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας Δήμου Κηφισιάς κ. Χρήστος Λούμπιας, σας προσκαλ