Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 19:30 Εκτός Ελλάδος

Νετανιάχου: Οι συμφωνίας με τις αραβικές χώρες αλλάζουν το χάρτη της Μέσης Ανατολής


 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι οι συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων της χώρας του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και το Σουδάν θα άρει το Ισραήλ από τη γεωγραφική του απομόνωση, με μικρότερες και φθηνότερες πτήσεις.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αλλαγής του χάρτη της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας σε ένα πίνακα διαγράμματα με διαδρομές πτήσεων.

Οι Ισραηλινοί που ταξιδεύουν σε χώρες της Ασίας θα μπορούν πλέον να εξοικονομούν «ώρες (ταξιδιού) και πολλά χρήματα», πρόσθεσε, χάρη στα αεροπλάνα που μπορούν πλέον να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν.

Μετά την υπογραφή συμφωνιών για εξομάλυνση των σχέσεων τον Σεπτέμβριο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, δύο χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ την Παρασκευή κατέληξε να συνάψει με το Σουδάν παρόμοια συμφωνία.

«Θα ακολουθήσουν περισσότερες χώρες», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να μην έχει επίσημες σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, αλλά έχει δώσει το πράσινο φως για να χρησιμοποιούν τον εναέριο της χώρο ισραηλινές εμπορικές πτήσεις μετά την ανακοίνωση τον Αύγουστο της συμφωνίας μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η επαναπροσέγγιση με το Σουδάν θα ωφελήσει κυρίως επιβάτες που διασχίζουν τον Ατλαντικό από το ισραηλινό έδαφος.

«Πετάμε τώρα δυτικά, πάνω από το Σουδάν, βάσει των συμφωνιών που συνήψαμε πριν ανακοινώσουμε την ομαλοποίηση (των σχέσεων), πάνω από το Τσαντ, με το οποίο έχουμε επίσης εγκαθιδρύσει σχέσεις, για Βραζιλία και Νότια Αμερική», είπε.

«Είναι μια εξέλιξη που αλλάζει την κατάσταση», συνέχισε.

«Το Ισραήλ ήταν εντελώς απομονωμένο … Το Ισραήλ είναι πλέον συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο», ολοκλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 02.12.2020

Μπλόκο Πούτιν στην Ελλάδα: Εκτός ρωσικής αγοράς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Με την υπογραφή του στο υπ’ αριθμόν 730 διάταγμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλειδώνει» για ακόμη μία χρονιά έξω από τα σύνορα της χώρας του, τους Έλληνες παραγωγούς: Τα εγχώ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 02.12.2020

Πορτοκαλί συναγερμός από Interpol: Προετοιμαστείτε - Στόχος οργανωμένου εγκλήματος τα εμβόλια κορονοϊού

H Interpol έστειλε την Τετάρτη προειδοποίηση προς τις 194 χώρες-μέλη της καλώντας τις να προετοιμασθούν για ενέργειες του οργανωμένου εγκλήματος επικεντρωμένες στα εμβόλια κατά της Covid-19. Ο οργαν ...

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 01.12.2020

Financial Times: Τον Ιανουάριο η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοιού στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται ότι θα έκφράσει την άποψή του για το εμβόλιο των BionTech/Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορημένη πηγή, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή ...