Image
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 23:10 Είς Υγείαν

Αδυνάτισμα: Τι είναι τελικά οι καταραμένοι υδατάνθρακες και ποιες τροφές να μην φοβάσαι

Τουλάχιστον 23 επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα διατροφικά πλάνα με χαμηλούς υδατάνθρακες γενικά προκαλούν περισσότερη απώλεια βάρους από εκείνα που είναι απλά χαμηλά σε λιπαρά, μερικές φορές έως και 2-3 φορές περισσότερο.

Το να μειώσει κανείς τους υδατάνθρακες στην διατροφή του μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη, αφού έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σημαντική μείωση στα επίπεδα της πείνας. Αυτό τείνει να οδηγεί σε “αυτόματη” απώλεια βάρους, χωρίς την ανάγκη για καταμέτρηση θερμίδων.

Τι είναι οι απλοί και τι οι σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες, ανάλογα με τον τρόπο και την δυσκολία που αφομοιώνονται από τον οργανισμό (πέψη και απορρόφηση) διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Στους υδατάνθρακες που μεταβολίζονται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο και στις εδώδιμες ίνες που δεν μπορούν να διασπαστούν και περνούν απευθείας στο παχύ έντερο.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, οι υδατάνθρακες ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που έχουν διακρίνονται σε:

Απλούς (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες)

Σύνθετους (ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες)

Τα κύρια είδη αυτών των δύο κατηγοριών είναι οι ακόλουθες ουσίες:

Απλοί

Μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη

Δισακχαρίτες: σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), λακτόζη, μαλτόζη

Σύνθετοι

Ολιγοσακχαρίτες: μαλτοδεξτρίνες

Πολυόλες: μαλτιτόλη, σορβιτόλη

Πολυσακχαρίτες: Άμυλο (αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη) και μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνη)

Δίαιτα: Ποιες τροφές έχουν λίγους υδατάνθρακες και βοηθούν στο αδυνάτισμα

(δίπλα σε κάθε τροφή βλέπετε την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες)

Αυγά: Σχεδόν μηδέν

Κρεατικά

Βοδινό: Μηδέν

Κοτόπουλο: Μηδέν

Χοιρινό, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον: Σχεδόν μηδέν. Το μπέικον είναι επεξεργασμένο κρέας οπότε σαφώς και ΔΕΝ ανήκει στις υγιεινές τροφές, αλλά είναι αποδεκτό σε μικρές ποσότητες.

Θαλασσινά

Σολομός: Μηδέν

Πέστροφα: Μηδέν

Σαρδέλες: Μηδέν

Οστρακοειδή: 4-5%

Λαχανικά

Μπρόκολο: 7%

Τομάτες: 4%

Κρεμμύδια: 9%

Λαχανάκια Βρυξελλών: 7%

Κουνουπίδι: 5%

Λαχανίδα (kale): 10%

Μελιτζάνα: 6%

Αγγούρι: 4%

Πιπεριές: 6%

Σπαράγγια: 2%

Αρακάς: 7%

Μανιτάρια: 3%

Φρούτα

Αβοκάντο: 8,5%

Ελιές: 6%

Φράουλες: 8%

Γκρέιπφρουτ: 11%

Βερίκοκο: 11%

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα: 22%

Καρύδια: 14%

Φιστίκια: 16%

Σπόροι κία: 44%

Γαλακτοκομικά

Τυριά: 1,3%

Κρέμα γάλακτος: 3%

Γιαούρτι (πλήρες): 4-5%

Λιπαρά και λάδια

Βούτυρο: Μηδέν

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Μηδέν

 

 

 

https://www.iatropedia.gr
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 15.11.2025

Γρίπη χειμώνα 2025–2026: Αυξημένη μεταδοτικότητα και ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό

Ανησυχία προκαλούν οι πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης τον φετινό χειμώνα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο δείχνουν ένα κύμα με υψηλή μεταδοτικότητα κ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Νέα ευρήματα συνδέουν τη χρόνια ουλίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η στοματική υγεία φαίνεται πως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η χρόνια ουλίτιδα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο ε

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV: Ενημέρωση ΕΟΔΥ

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 13.11.2025 Ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη