Image
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 12:31 Πολιτική

Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ

Το μήνυμά της για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ έστειλε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που ιδρύθηκε πριν 75 χρόνια, την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πάντα προσηλωμένος στην ιδρυτική του αποστολή: να ενώσει τα έθνη και τους λαούς με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και την προώθηση της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, τονίζει ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Διαρκείς προκλήσεις, όπως η πείνα, οι συγκρούσεις, η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πολιτών και εθνών, η κλιματική αλλαγή,  η ανισότητα και η βία με βάση το φύλο, καθώς επίσης και η πρόσφατη κρίση του COVID-19 αποδεικνύουν ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι εξίσου σημαντική σήμερα όπως και το 1945». Μάλιστα, επισημαίνει ότι Όλες αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και τελικώς να ξεπεραστούν μόνο μέσω συντονισμένης σε παγκόσμιο επίπεδο δράσης και μέσω πολυμερούς διπλωματίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «Η Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ορόσημο στην πορεία των Ηνωμένων Εθνών μέχρι σήμερα, αποτελεί τον οδικό χάρτη για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Η εφαρμογή της είναι αναγκαία για την επιβίωσή μας και απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες για τον σκοπό αυτό».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «Σ’ αυτή την ιστορική επέτειο ας αναλογιστούμε τι έχει πετύχει μέχρι στιγμής η ανθρωπότητα συνολικά και τι θα μπορούσε να κάνει ακόμα καλύτερα: μια ανανεωμένη αντίληψη της παγκόσμιας συνευθύνης, αλληλεγγύη θεμελιωμένη στη δικαιοσύνη και διασφάλιση της ειρήνης. Με τις σκέψεις αυτές ας αφοσιωθούμε ξανά στο όραμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ».

 

 


newsbeast.gr
Post
Πολιτική Πέμπτη 17.09.2026

Αναγνώριση των πτυχίων Τ.Ε.Ι. και άρση του διαχωρισμού ΠΕ–ΤΕ-Κοινοβουλευτική Αναφορά του Λευτέρη Αυγενάκη προς την Υπουργό Παιδείας

Ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη,μεταφέροντας στη Βουλή την από 26.0

Post
Πολιτική Πέμπτη 17.09.2026

Χάρης Μαμουλάκης: «Δεν εξαφανίζεις την ανεργία, εξαφανίζεις το επίδομα – Ο άνεργος δεν είναι τεμπέλης»

Δήλωση – απάντηση από τον ανεξάρτητο Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, στην πρόταση του Κυβερνητικού εκπροσώπου για μείωση του επιδόματος ανεργίας στους μόλις δυο μήνες: «Βρέθηκε τελικ

Post
Πολιτική Τετάρτη 16.09.2026

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: 3 δισ. ευρώ χωρίς ελληνικό έλεγχο;

Απαντήσεις σχετικά με το τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία για τον πηγαίο κώδικα και ποια είναι η πραγματική ελληνική συμμετοχή και τεχνολογική αυτονομία στηδιακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ για την