Image
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 12:31 Πολιτική

Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ

Το μήνυμά της για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ έστειλε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που ιδρύθηκε πριν 75 χρόνια, την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πάντα προσηλωμένος στην ιδρυτική του αποστολή: να ενώσει τα έθνη και τους λαούς με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και την προώθηση της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, τονίζει ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Διαρκείς προκλήσεις, όπως η πείνα, οι συγκρούσεις, η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πολιτών και εθνών, η κλιματική αλλαγή,  η ανισότητα και η βία με βάση το φύλο, καθώς επίσης και η πρόσφατη κρίση του COVID-19 αποδεικνύουν ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι εξίσου σημαντική σήμερα όπως και το 1945». Μάλιστα, επισημαίνει ότι Όλες αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και τελικώς να ξεπεραστούν μόνο μέσω συντονισμένης σε παγκόσμιο επίπεδο δράσης και μέσω πολυμερούς διπλωματίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «Η Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ορόσημο στην πορεία των Ηνωμένων Εθνών μέχρι σήμερα, αποτελεί τον οδικό χάρτη για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Η εφαρμογή της είναι αναγκαία για την επιβίωσή μας και απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες για τον σκοπό αυτό».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «Σ’ αυτή την ιστορική επέτειο ας αναλογιστούμε τι έχει πετύχει μέχρι στιγμής η ανθρωπότητα συνολικά και τι θα μπορούσε να κάνει ακόμα καλύτερα: μια ανανεωμένη αντίληψη της παγκόσμιας συνευθύνης, αλληλεγγύη θεμελιωμένη στη δικαιοσύνη και διασφάλιση της ειρήνης. Με τις σκέψεις αυτές ας αφοσιωθούμε ξανά στο όραμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ».

 

 


newsbeast.gr
Post
Πολιτική Τετάρτη 22.04.2026

«Υπογραφή συμφωνίας εξουσιοδότησης μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Αναγνωρισμένου Οργανισμού «RINA SERVICES S.p.A.»

Την 21η Απριλίου 2026 υπεγράφη συμφωνία εξουσιοδότησης, μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Αναγνωρισμένου Οργανισμού «RINA SERVICES S.p.A.». Η νέα διμερής συμ

Post
Πολιτική Τρίτη 21.04.2026

Προτάσεις του Χρίστου Δήμα στο Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών του Συμβουλίου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως από την Κυπριακή Προεδρία, συμμετείχε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος

Post
Πολιτική Τρίτη 21.04.2026

"Στη σκοτεινή επέτειο αντιτάσσουμε τον αισιόδοξο ορίζοντα μιας καλύτερης ζωής για όλους" δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Πριν από 59 χρόνια, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, επίορκοι αξιωματικοί κατέλυσαν τη Δημοκρατία, εγκαθιστώντας μια επταετή τυραννία που άφησε βαθιές πληγές στον τόπο», αναφέρει ο πρωθυπ