Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 22:39 Βλέπω/Ακούω

NASA: Συνταρακτική ανακάλυψη για τη Σελήνη τη Δευτέρα


Mια συνταρακτική ανακάλυψη που αφορά τη Σελήνη θα ανακοινώσει τη Δευτέρα η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA), προκαλώντας ανυπομονησία σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τελευταίο σύνορο. 

Η NASA δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, αλλά υπέδειξε ότι η πληροφορία που θα ανακοινωθεί «συμβάλλει στις προσπάθειες εμπλουτισμού των γνώσεών μας σχετικά με τη Σελήνη, σε συνδυασμό με την εξερεύνηση του βαθέος Διαστήματος». Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε με το «Sofia», ένα αεροσκάφος Βοeing747 που έχει μεταβληθεί σε ιπτάμενο τηλεσκόπιο.

Στη λακωνική και αινιγματική ανακοίνωση της υπηρεσίας μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία για τη φύση της νέας ανακάλυψης, καθώς  αναφέρονται τέσσερα ονόματα επιστημόνων από ολόκληρο το φάσμα της διαστημικής υπηρεσίας, που θα συμμετάσχουν στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας. Τρεις από αυτούς δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά προγράμματα της NASA που, όπως φαίνεται, συνεργάστηκαν για την ανακάλυψη. Εκπροσωπούν τα τμήματα Αστροφυσικής, Επανδρωμένων Αποστολών και Εξερεύνησης, καθώς και το πρόγραμμα «Sofia». 

Αποκαλυπτικότερη όλων είναι η ύπαρξη του τέταρτου προσώπου. Πρόκειται για τη δρα Κέισι Χόνιμπολ, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ. Σύμφωνα με το μπλογκ της NASA, η δρ Χόνιμπολ πραγματοποίησε εκτενείς έρευνες σχετικά με τους τρόπους αναζήτησης νερού στη Σελήνη. Η διδακτορική διατριβή της, η οποία έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνει έκθεση σύμφωνα με την οποία η ίδια και η ομάδα της «ανέπτυξαν μια προσέγγιση για τον εντοπισμό μορίων ύδατος στη Σελήνη». Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε βασίζεται στην αστρονομία και στο υπέρυθρο φάσμα. 

Στη συνέχεια, η ερευνήτρια επισημαίνει  ότι η τεχνική τέθηκε σε εφαρμογή από τη «Sofia» (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy – Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο για την Αστρονομία στο Υπέρυθρο Φάσμα). Η δρ Χόνιμπολ καταλήγει: «Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη “Sofia”, αναγγέλλουμε την πρώτη ανίχνευση μορίου ύδατος στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού». 

Ολα, λοιπόν, δείχνουν ότι η «συγκλονιστική ανακάλυψη» που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα η NASA σχετίζεται με την ανίχνευση ύδατος στην επιφάνεια της Σελήνης. Αν και παλαιότερα ορισμένα στοιχεία υποδείκνυαν ενδεχόμενη ύπαρξη νερού στον φυσικό δορυφόρο της Γης, οι επιστήμονες δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα ούτε γνώριζαν πού ακριβώς βρίσκεται και με ποιον τρόπο συμπεριφέρεται. Είναι βέβαιο ότι η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ιδίως σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ετοιμάζεται να αποστείλει εκεί εκ νέου επανδρωμένες αποστολές και να τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για αποστολές βαθύτερα στο ηλιακό σύστημα, όπως στον Αρη. Η ύπαρξη νερού έχει κομβική σημασία για αυτές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση των αστροναυτών, αλλά και ως καύσιμο για το ταξίδι της επιστροφής στη Γη.

 

greece-salonikia

 

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.12.2020

Μεγάλες ανατροπές στα ΕΛΤΑ, εκτός 2.000 εργαζόμενοι

Ανατροπές στα ΕΛΤΑ έρχονται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ρυθμιστική υποχρέωση του λεγόμενου Χ+1 που έχουν σήμερα τα ΕΛΤΑ για τις επιστολές, δηλαδή να πρέπει το γράμμα να φτάσει την επόμ ...

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.12.2020

Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των στοχευμένων κινήσεων που πραγματοποιεί το Υπουργείο για την ενθάρρυνση επενδύσεων που θα συνδράμουν στην προστασία των γεωργι

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.12.2020

Κούγιας για Σφακιανάκη: Μας κάνει εντύπωση πώς ο έλεγχος στο αυτοκίνητο έγινε από τυχαίος, γενικός

Φοβάται ακόμα και τα φάρμακα και είναι κατά» είπε ο δικηγόρος σχετικά με τις κατηγορίες που αφορούν τον πελάτη του για τα ναρκωτικά Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο δικηγόρος του Νότη Σφακιανάκη, Αλέξης Κούγιας, τ ...