Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 23:49 Πολιτική

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία με το Oruc Reis: Πέρασε πολύ κοντά από το Καστελόριζο


Σε πόλεμο νεύρων επιδίδεται για ακόμη μία φορά το καθεστώς Ερντογάν, με στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια «απερισκεψία» που θα πυροδοτήσει σύγκρουση στα νερά της ανατολικής Μεσογείου.

Το απόγευμα της Κυριακής (18.10) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έφτασε στο βόρειοανατολικό άκρο της δεσμευμένη για έρευνες περιοχής. Παρά το γεγονός ότι αρχικά η πορεία του έδειχνε να βγαίνει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη συνέχεια άρχισε να στρίβει ξανά αριστερά παίρνοντας νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Κατά την διαδικασία στροφής, το τουρκικό ερευνητικό πέρασε σε απόσταση 16-17 μιλίων από το νησί του Καστελόριζου, ενώ από το ανατολικότερο νησάκι του Συμπλέγματος της Μεγίστης, τη Στρογγύλη, παραλίγο να «σπάσει» και τα 12 μίλια. Σύμφωνα με πληροφορίες του cnn.gr, πέρασε σε απόσταση περίπου 13 μιλίων.

Η θέση του Oruc Reis το απόγευμα και η πορεία του σύμφωνα με το marinetraffic:

 

Η πορεία του πλοίου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρακολουθείται στενά, από το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

 

madata.gr
Post
Πολιτική Παρασκευή 07.08.2026

ΔΕΕΠ Ηρακλείου Ν.Δ.: Με έργα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί την Κρήτη στο μέλλον

Με έργα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδηγεί την Κρήτη στο μέλλον και για ακόμη μια φορά έμπρακτα το απέδειξε με την πρόοδο των μεγάλων έργων στον ΒΟΑΚ αλλά και με την υπογραφή της σύμβασηςγια τ

Post
Πολιτική Πέμπτη 06.08.2026

«Κόκκινα» δάνεια και οφειλές σε εφορία-ΕΦΚΑ «πνίγουν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Συσσωρεύονται τα χρέη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αποτυχημένες επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Το 2025 αυξήθηκαν 3,77 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφ

Post
Πολιτική Τετάρτη 05.08.2026

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον σταθμό φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων στα Μέγαρα

Στο Δημοτικό Στάδιο Μεγάρων, που φιλοξενεί έκτακτο σταθμό υποδοχής και φροντίδας πυρόπληκτων ζώων, έκανε στάση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του