Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 18:46 Τση Βουλής

Διεκδικεί το μισό Αιγαίο η Τουρκία – Οργισμένη η απάντηση της Αθήνας


Η Άγκυρα με χάρτη που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο μεταφορών διεκδικεί αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο και σε τμήμα της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά της Κρήτης. Η τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται λίγο μετά την Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ και ενώ ακόμη το Oruc Reis πλέει σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος νότια του Καστελλόριζου.

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις και μετά τη διέλευση του γεωτρύπανου Kanuni δυτικά των Δωδεκανήσων, της Χίου και της Λέσβου διχοτομεί και το Αιγαίο με χάρτη που ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας.

Ο Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, ανέβασε στο Twitter αυτό το χάρτη ανακοινώνοντας την νομοθετική πράξη με την οποία κόβει στη μέση το Αιγαίο αξιώνοντας την έρευνα και τη διάσωση μέχρι την καρδιά του του Αιγαίου.

Η αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών ήρθε άμεσα. Χαρακτηρίζει παράνομη την περιοχή ευθύνης που όρισε η Τουρκία και ότι θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με τις διεθνείς συμβάσεις ναυσιπλοΐας που ισχύουν από τη δεκαετία του 50.

Ο Ερντογάν σε ένα κρεσέντο μεγαλομανίας και επίδειξης δύναμης πάνω από το ερευνητικό πλοία Φατίχ κλιμακώνει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύει τα πρωτόκολλα του Βερολίνου από το περιεχόμενο των οποίων γίνεται σαφές γιατί ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τίναξε στον αέρα τη διπλωματική προσέγγιση.

Τα πέντε σημεία που συμφώνησαν οι διπλωματική σύμβουλοι Μητσοτάκη Ερντογάν και Μέρκελ αφορούσαν στην έναρξη του 61ου κύκλου διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κι όλα αυτά την ώρα που αναλυτές επιμένουν η χώρα να επιδείξει μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ για αποφυγή του θερμού επεισοδίου.

Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει νότια του Καστελόριζου κινούμενο στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας των 12 ν.μ. και αυτή την ώρα έχει κατεύθυνση ΒΑ.

Δείτε το βίντεο από το Mega:

 

madata.gr
Post
Τση Βουλής Πέμπτη 29.10.2020

Δένδιας: Οι στιγμές επιτάσσουν εθνική ομοψυχία όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα

«Οι στιγμές επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικώ ...

Post
Τση Βουλής Πέμπτη 29.10.2020

Μητσοτάκης: Αύριο η ανακοίνωση των νέων μέτρων. Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της ήταν αφιερωμένη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Ο Πρωθυπουργός:Προανήγγει ...

Post
Τση Βουλής Τετάρτη 28.10.2020

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Η Αθήνα καλωσορίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να ξεκαθαριστεί η φημολογούμενη επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων από τη χώρα μας στην Τουρκία. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μ ...