Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 18:46 Πολιτική

Διεκδικεί το μισό Αιγαίο η Τουρκία – Οργισμένη η απάντηση της Αθήνας


Η Άγκυρα με χάρτη που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο μεταφορών διεκδικεί αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο και σε τμήμα της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά της Κρήτης. Η τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται λίγο μετά την Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ και ενώ ακόμη το Oruc Reis πλέει σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος νότια του Καστελλόριζου.

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις και μετά τη διέλευση του γεωτρύπανου Kanuni δυτικά των Δωδεκανήσων, της Χίου και της Λέσβου διχοτομεί και το Αιγαίο με χάρτη που ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας.

Ο Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, ανέβασε στο Twitter αυτό το χάρτη ανακοινώνοντας την νομοθετική πράξη με την οποία κόβει στη μέση το Αιγαίο αξιώνοντας την έρευνα και τη διάσωση μέχρι την καρδιά του του Αιγαίου.

Η αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών ήρθε άμεσα. Χαρακτηρίζει παράνομη την περιοχή ευθύνης που όρισε η Τουρκία και ότι θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με τις διεθνείς συμβάσεις ναυσιπλοΐας που ισχύουν από τη δεκαετία του 50.

Ο Ερντογάν σε ένα κρεσέντο μεγαλομανίας και επίδειξης δύναμης πάνω από το ερευνητικό πλοία Φατίχ κλιμακώνει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύει τα πρωτόκολλα του Βερολίνου από το περιεχόμενο των οποίων γίνεται σαφές γιατί ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τίναξε στον αέρα τη διπλωματική προσέγγιση.

Τα πέντε σημεία που συμφώνησαν οι διπλωματική σύμβουλοι Μητσοτάκη Ερντογάν και Μέρκελ αφορούσαν στην έναρξη του 61ου κύκλου διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κι όλα αυτά την ώρα που αναλυτές επιμένουν η χώρα να επιδείξει μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ για αποφυγή του θερμού επεισοδίου.

Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει νότια του Καστελόριζου κινούμενο στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας των 12 ν.μ. και αυτή την ώρα έχει κατεύθυνση ΒΑ.

Δείτε το βίντεο από το Mega:

 

madata.gr
Post
Πολιτική Κυριακή 13.07.2025

Mητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι

Σε εκτενή ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αποτροπή της δημιουργίας νέας οδού παράνομης εισόδου μέσω Λιβύης, κάνοντας αναφορά και σε «συν

Post
Πολιτική Σάββατο 12.07.2025

ΔΕΕΠ Ηρακλείου: Διαψεύδουμε κατηγορηματικά δημοσιεύματα, σε δήθεν προτάσεις για πιθανά μέρη εγκατάστασης κλειστών δομών

Γνωρίζοντας την σπουδαιότητα των στιγμών και πόσο κρίσιμες είναι αυτές για τις αποφάσεις στο μεταναστευτικό, ως ΔΕΕΠ - ΝΟΔΕ Ηρακλείου θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε , ότι έχουμε τις ίδιες αγωνίες με τη

Post
Πολιτική Παρασκευή 11.07.2025

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, στην τελετή αποφοίτησης της 5ης Σειράς Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών της Προεδρικής Φρουράς των Ηνωμένων Αραβ