Image
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 10:31 Πολιτική

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στη νέα πρόκληση της Τουρκίας: Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές - Πολιτικά τα κίνητρα

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του για τον νέο χάρτη-πρόκληση της Αγκυρας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.

 


real.gr
Post
Πολιτική Δευτέρα 02.11.2026

Χρίστος Δήμας: Οι επενδύσεις στις υποδομές ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Στη σημασία των επενδύσεων στις υποδομές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στην πρόοδο των μεγάλων έργων που υ

Post
Πολιτική Δευτέρα 02.11.2026

Επίκαιρη ερώτηση του Μ. Συντυχάκη για την άμεση στελέχωση και την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης για την άμεση στελέχωση και την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης προς την

Post
Πολιτική Κυριακή 01.11.2026

Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Πορτογαλίας Ν. Μέλο στην Ελλάδα και συνάντηση με τον ΥΕΘΑ Ν. Δένδια

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα υποδεχθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (10.30 π.μ.) τον Πορτογάλο ομόλογό του Νούνο Μέλο (Nuno Melo), ο οποίος θα πραγματοποιήσ