Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 14:26 Οικονομία

Σταϊκούρας: Μη επιστρεπτέο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό


Σειρά διευκολύνσεων για τους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού επιβεβαίωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, το 50% της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο δεν θα είναι επιστρεπτέο για τις περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω κορονοϊού (επίπεδο 4). Αυτό θα ισχύει για όλες τις περιοχές αν μπουν στο «κόκκινο».

Επίσης, στις συγκεκριμένες περιοχές, οι εργαζόμενοι δύναται να μπουν σε αναστολή εργασίας με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και επίδομα 534 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μαγαζιά που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους αλλά και όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι θα έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, θα ισχύει αναστολή καταβολής του ΦΠΑ. Στα ενοίκια  ισχύει το 40%.

Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι προβλέπεται το 30% να είναι μη επιστρεπτέο.

Σχετικά με τα δάνεια, ισχύουν οι ρυθμίσεις και οι αναστολές έως τέλος του έτους.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «εκτιμούμε μια βαθιά ύφεση της τάξεως του 8,2%», η οποία όμως εξαρτάται από την υγειονομική κρίση.

«Θα κριθούμε στο αν μπορούμε να μειώσουμε τις δυσμενείς συνέπειες στους πολίτες.», τόνισε και προσέθεσε πως «έχουμε ταμειακά διαθέσιμα περίπου ίσα με όσα είχαμε στην αρχή της κρίσης».

Για τα αναδρομικά και τους κληρονόμους είπε ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν.

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα προκαταβληθεί το Δεκέμβριο του 2020, ενώ υπάρχει σκέψη επέκτασης του επιδόματος και σε άλλες μορφές, όπως στο φυσικό αέριο.

Ωστόσο, δεν θα ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ, λόγω της επίπτωσης που έχουν στο περιβάλλον και πρέπει να μειωθεί η χρήση τους.

 

newsbeast

 

 
Post
Οικονομία Πέμπτη 15.01.2026

Πληρωμές ΟΠΕΚΑ: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), Επίδομα Παιδιού, Στέγασης (Ενοικίου), Προνοιακά, λοιπά επιδόματα και παροχές Ιανουαρίου 2026

Πότε εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ ΟΠΕΚΑ: Την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου 2026 θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Επίδομα Παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισό

Post
Οικονομία Τρίτη 13.01.2026

Επετειακή Εκδήλωση για τα 110 Έτη Προσφοράς του ΕΒΕΘ στην ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα – Τιμητική Διάκριση στον τέως Πρόεδρο, Δημήτρη Μπακατσέλο

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και υπερηφάνειας για τη διαχρονική συμβολή του θεσμού στην οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση

Post
Οικονομία Κυριακή 11.01.2026

15 Ιανουαρίου η επιστροφές ενοικίου στους τελευταίους δικαιούχους για το 2025

Την Πέμπτη 15/1/2026 θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων οι τελευταίες επιστροφές ενοικίου για το 2025. Η διαδικασία αφορά όσους χρειάστηκε να δηλώσουν τραπεζικούς λογαριασμούς