Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 20:56 Εκτός Ελλάδος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εάν η Τουρκία εκτόξευσε S-400, θα υποστεί σοβαρές συνέπειες


Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν από το πρωί για εκτόξευση πυραύλων S-400 στη Μαύρη Θάλασσα, στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως σύμμάχου στο ΝΑΤΟ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών». 

 

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 11.05.2026

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν – Τι περιείχε η πρόταση της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η πρώτη του αντίδραση δημ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 03.05.2026

Τραμπ: «Η νέα ιρανική πρόταση είναι απαράδεκτη» – Νέες δηλώσεις για Νετανιάχου και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Kan News ότι μελέτησε τη νέα πρόταση του Ιράν και τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Η δήλωση με

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 03.05.2026

Τραμπ: «Θα μελετήσω» νέα πρόταση του Ιράν για επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να «μελετήσει» νέα πρόταση του Ιράν για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, λίγες ημέρες αφότου απέρριψε προηγούμε