Image
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 18:38 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Αριθμός ρεκόρ με 416 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 5 νέοι θάνατοι

Ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο δείκτης Rt πάνω από το 1 στην Αττική

H τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, σύμφωνα με την  16η  έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19 με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση.

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο  της έκθεσης είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

 

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 27.03.2026

Φεστιβάλ Υγείας & Δημιουργικότητας: Παγκόσμια Δράση για την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη, 1 Απριλίου στο Πάρκο Παπανδρέου

Με ιδιαίτερη χαρά, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας Δήμου Κηφισιάς κ. Χρήστος Λούμπιας, σας προσκαλ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 27.03.2026

ΔΕΑΠ: Διάλεξη με θέμα «Υγιείς σχέσεις και όρια»

Οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και ειδικότερα σε σχέση με τη διατήρηση των ορίων είναι το θέμα της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) το

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 26.03.2026

Εκπαίδευση πολιτών σε ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή στον Δήμο Περιστερίου

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου, σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, υλοποιεί μια σημαντική δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών, με στόχο τη διάδοση γνώσεων που σώζουν ζωές. Η εκ