Image
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 17:16 Είς Υγείαν

Γεμίζουν οι ΜΕθ από ασθενείς με κορονοϊό - Κικίλιας: Σε εφαρμογή σχέδιο ενίσχυσης των κλινών

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία έχει σημάνει συναγερμό και από το υπουργείο Υγείας ενεργοποιείται ο σχεδιασμός για την αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ.

Όπως ανακοινώνεται επίσημα από το υπουργείο οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά). Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα Νοσοκομεία της Αττικής καθώς από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930.

Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

Ειδικότερα, στα Νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα Νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Το Υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει την δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία».

Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.».

 

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 16.10.2025

Εμβόλιο γρίπης: Τι να φάτε πριν και μετά για να αποφύγετε παρενέργειες – Οι συστάσεις των ειδικών

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το εμβόλιο συστήνεται σε: άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών, χρόνιους ασθενείς, εγκύους, λεχωΐδες και θηλάζουσες, εργαζό

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 14.10.2025

ΕΦΕΤ: Ανάκληση τσουρεκιού. Περιέχει ουσία επιβλαβή για την υγεία

Σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία «Τσουρέκι – THE COOKIE MASTERS», προχώρησε ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων για

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 14.10.2025

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν τεστ εγκεφάλου που προβλέπει σεξουαλικές παρενέργειες από αντικαταθλιπτικά

Μια ομάδα ερευνητών στην Κοπεγχάγη φαίνεται πως έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την εξατομίκευση της αντικαταθλιπτικής θεραπείας, αναπτύσσοντας ένα τεστ εγκεφαλικής δραστηριότητας που μπορεί να προβλέψε