Image
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 12:10 Βλέπω/Ακούω

Αλλαγές στη θητεία: Πόσο θα αυξηθεί, πώς και ποιοι θα πηγαίνουν στρατό από τα 18

Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη στη στρατιωτική θητεία με υποχρεωτική κατάταξη στα 18 έτη και αύξηση της θητείας σε 12 μήνες από εννέα που είναι σήμερα, έρχονται ταχύτατα και αφού πρώτα καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις όλες οι εισηγήσεις που βρίσκονται πάνω στο «τραπέζι».

Ένα από τα βασικά στοιχεία που αλλάζουν είναι ότι θα υπάρξει νόμος για υποχρεωτική θητεία αμέσως μετά την Γ’ Λυκείου.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι απλό, όπως εξηγούν στο CΝΝ Greece στελέχη του υπουργείου Άμυνας.

Και αυτό γιατί στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό) υπάρχουν ανάγκες εξειδικευμένων εφέδρων, όπως γιατροί, νοσηλευτές και πολιτικοί μηχανικοί για το σχεδιασμό έργων αλλά και άτομα άλλων ειδικοτήτων.

Φυσικά, οι απαραίτητες αυτές ειδικότητες δεν θα μπορούν να υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις εάν δεν αποφοιτήσουν πρώτα από το πανεπιστήμιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ένας γιατρός μπορεί να υπηρετήσει σε ακριτικό νησί τη θητεία του, εξυπηρετώντας κάποιες ανάγκες.

Έτσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι επιτυχόντες σε αυτές τις σχολές θα μπορούν να καθυστερήσουν τη στράτευσή τους για μετά τις σπουδές τους.

Για άλλες ειδικότητες όμως, για παράδειγμα όσοι θέλουν να σπουδάσουν νομική, μαθηματικά ή φιλολογία -δηλαδή ειδικότητες που δεν έχουν ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις- τότε τα άτομα αυτά θα παρουσιάζονται αμέσως μετά από την αποφοίτηση του Λυκείου.

Ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» του υπουργείου Άμυνας είναι και η αύξηση της θητείας από τους εννέα μήνες στους 12 -όχι παραπάνω, όμως.

Στο υπουργείο Άμυνας σκέφτονται πριν εφαρμοστεί καθολικά το νέο αυτό μέτρο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με θητείες δύο ταχυτήτων.

Για παράδειγμα: Η θητεία για όσους υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές -όπως το Καστελόριζο- θα έχει διάρκεια εννέα μήνες. Για όσους βρίσκονται σε μεγάλα στρατόπεδα αστικών κέντρων, που παρέχουν κάποιες διευκολύνσεις, η θητεία θα διαρκεί 12 μήνες.

Πρόκειται για μια μόνο από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και αναμένεται σύντομα να παρουσιαστούν και να τεθούν για διαβούλευση με φορείς που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι αλλαγές στο στράτευμα, που σύντομα θα έρθουν προς ψήφιση, προκρίνονται λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

 

 

madata.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 06.04.2026

Κοινή Εκδήλωση ΣΒΕ - ΠΚΜ - ΕΒΕΘ - Ανοιχτή Καινοτομία: Τα οφέλη για τη Βιομηχανία στο Οικοσύστημα της Κεντρικής Μακεδονίας

Θέτοντας στο κέντρο της συζήτησης τα οφέλη της καινοτομίας για την Βιομηχανία, πραγματοποιήθηκε η κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμ

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 06.04.2026

Υπεγράφη η παραχώρηση του οικοπέδου του e-ΕΦΚΑ για τη Λαϊκή Αγορά Κηφισιάς – Καθοριστικό βήμα για την αποσυμφόρηση του κέντρου της Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά, προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης χρήσης τμήματος ακινήτου ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ, επί των οδών Μπακογιάννη

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 06.04.2026

Αλιευτικός έλεγχος και σύλληψη 5 ατόμων στην Αλεξανδρούπολη

Στη σύλληψη πέντε ημεδαπών ηλικίας 22, 35, 39, 39 και 40 ετών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης για παράβαση των άρθρων 5 και 7 του Π.Δ. 65/2014