Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 22:23 Είς Υγείαν

Μόσιαλος για εμβόλια κορονοϊού: Η 1η γενιά δεν θα είναι 100% αποτελεσματική


Μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση της Δημόσια Υγείας με πέντε καθοριστικές παρεμβάσεις: χρηματοδότηση, στρατηγική, αγορά, παροχή και ρύθμιση των υπηρεσιών υγείας, έδωσε κατά την τοποθέτησή του το πλαίσιο της διεξαγωγής του Συνεδρίου Economist 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση με θέμα: Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times, ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

«Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει και με την ανακάλυψη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά και με τη συνεχή εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας. Αποκλειστικά το εμβόλιο, ειδικά η πρώτη γενιά των εμβολίων αποκλείεται να είναι 100% αποτελεσματικά, άρα θα περάσουμε μία μεταβατική φάση, αλλά πολύ πιο ήπια από αυτή που περνάμε τώρα» είπε ο Καθηγητής.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα και λάβαμε «δύσκολα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και γι' αυτό το σύστημα υγείας άντεξε και δεν είχε μεγάλη πίεση, κέρδισε το χρόνο να αναδιαταχθεί, να αναδιοργανωθεί, στο βαθμό που αυτό βέβαια ήταν δυνατό, έχοντας χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες».

Ο κ. Μόσιαλος ανέλυσε τις πέντε διαστάσεις για το δημόσια σύστημα υγείας, ξεκινώντας από την πρώτη που είναι η δημόσια χρηματοδότηση και όπως είπε αυτό είναι καθαρά πολιτική επιλογή. Το ευχάριστο, πρόσθεσε είναι ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια πολιτική σύγκλιση, η υγεία και ο τομέας της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα.

Άλλο θέμα είναι η στρατηγική σε επίπεδο συστήματος υγείας και σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο αυτό πρέπει να το κάνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο πρέπει να μετασχηματιστεί στο στρατηγικό μηχανισμό καθορισμού των στόχων, των προτεραιοτήτων του συστήματος υγείας.

Παράλληλα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι εννοούμε με την αγορά των υπηρεσιών υγείας και αυτός είναι ο τρίτος τομέας.

Θεωρητικά, είπε, αυτή τη στιγμή την αγορά την κάνει ο ΕΟΠΥΥ, τον οποίο χαρακτήρισε «παθητικό πληρωτή» υπηρεσιών. Όπως είπε ο καθηγητής, η αγορά δεν βασίζεται σε δεδομένα ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και αυτό που χρειάζεται είναι μια στρατηγική προσέγγιση στην αγορά αυτών των υπηρεσιών.

Τέταρτος τομέας είναι η παροχή των υπηρεσιών υγείας και αυτό αφορά κυρίως τους πολίτες, τους οποίους ενδιαφέρει η πρόσβαση, στις υπηρεσίες υγείας, η ποιότητα και η ταχύτητα της πρόσβασης και η έκβαση των θεραπειών.

Αναφέρθηκε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χαρακτηρίζοντας το σύστημα «ανεπαρκές». «Είμαστε μια χώρα που έχει μεγάλο αριθμό ειδικών γιατρών και δεν μπορούμε να στήσουμε ΠΦΥ που να στηρίζεται αποκλειστικά στους γενικούς γιατρούς. Επομένως πρέπει να δούμε συμπράξεις και κοινοπραξίες οικογενειακών και ειδικών γιατρών», είπε.

Τέλος ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι χρειάζεται ριζική αναβάθμιση το σύστημα υγείας και βασική προϋπόθεση για να γίνει είναι να υπάρχουν τα σωστά δεδομένα. «Πρέπει να πάμε στην ψηφιακή εποχή, χωρίς αυτά τα δεδομένα καμία στρατηγική παρέμβαση δεν πρόκειται να πετύχει», κατέληξε.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 12.09.2026

Δράση για την πρόληψη του καρκίνου, με επίκεντρο την υγεία, την κίνηση και ευεξία

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026, το Παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν ένα απόγευμα αφιερωμένο στην κίνηση, την πρ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 11.09.2026

Διήμερο Δράσεων Υγείας & Πρόληψης | 11 & 12 Σεπτεμβρίου 2026, Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει, μεταξύ άλλων φορέων, στο «Διήμερο Δράσεων Υγείας & Πρόληψης», που διοργανώνει ο ΣΥ.ΦΑ.Κ.. Μια ανοιχτή γιορτή ενημέρωσης και φροντίδας για

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 10.09.2026

7Η Υ.ΠΕ - Η δωρεά μυελού των οστών ακόμη πιο κοντά στην καθημερινότητα των νοσηλευτών και των πολιτών

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού Οστών 2026, η 7η ΥΠΕ Κρήτης και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ευθύνης της (Κ.Υ. και ΤΟΜΥ) συμπράττουν και συμμετέχουν ενεργά στην 5η Π