Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 14:43 Οικονομία

Ο νέος ΕΝΦΙΑ έρχεται. Πότε ανεβαίνει από την ΑΑΔΕ στο Taxisnet


Το νέο ΕΝΦΙΑ περιμένουν εκατομμύρια φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στην εβδομάδα. Πότε θα ανέβουν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά από την ΑΑΔΕ.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ καθυστερεί να ανέβει στο Taxisnet από την ΑΑΔΕ, μετά τη ΔΕΘ και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει από φέτος να καταργηθεί σε μικρά νησιά.

Έτσι οι πολίτες θα δουν το εκκαθαριστικό του νέου ΕΝΦΙΑ προς το τέλος του Σεπτεμβρίου (μετά τις 20 του μήνα) και θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση άμεσα μέσα σε λίγες μέρες.

Για να ανεβεί ο νέος ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet από την ΑΑΔΕ θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η σχετική διάταξη για την κατάργηση στα μικρά νησιά από τη Βουλή. Στη συνέχεια θα γίνει ο υπολογισμός και θα προχωρήσει η διαδικασία της ανάρτησης.

Σε κάθε περίπτωση η ανατροπή με τα εκκαθαριστικά σημειώθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν να ανεβαίνουν τα εκκαθαριστικά.

Γενικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με πέρυσι. Θα μοιάζει μικρότερος, καθώς θα πληρωθεί σε έξι δόσεις, αντί για πέντε.

Πάντως, όσοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων, πιθανόν να δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9. Γενικότερα, όσοι είχαν αλλαγές στην περιουσία τους με βάση τα όσα δηλώνουν στο Ε9 είτε λόγω κτηματολογίου, είτε λόγω ρύθμισης αυθαίρετων κτισμάτων ή για άλλους λόγους, θα κληθούν να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό ΕΝΦΙΑ.

Μειωμένο κατά 50% θα είναι το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που φέτος λόγω της πανδημίας εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40%, δικαιούνται συμψηφισμό μέρους της εισοδηματικής απώλειας που είχαν από τα ενοίκια με την οφειλή που θα προκύψει από τον ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την 1η να καταβάλλεται στις 30 του μηνός και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

 

madata.gr
Post
Οικονομία Δευτέρα 25.05.2026

Στ. Καφούνης: Ακόμη ένα δύσκολο τρίμηνο για το εμπόριο, ιδιαίτερα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις – Επείγουν τα μέτρα στήριξης

Με αφορμή την ανάλυση του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών στα καταστήματα Λιανικού εμπορίου εκτός τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων κατά το Α΄ τρίμηνο του 2026, ο πρόεδρος της Ε

Post
Οικονομία Δευτέρα 25.05.2026

Παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.), παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαΐου 2026, σε ειδική ημερίδα το Εθνικό Πλαί

Post
Οικονομία Δευτέρα 25.05.2026

Πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων: Από σήμερα στα ΑΤΜ οι συντάξεις Ιουνίου 2026

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Ιουνίου 2026 είναι οι εξής: Συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (νόμος 4387/2016) Οι συντάξεις (κύριες και επικουρι