Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 10:31 Πολιτική

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Τι αποκομίζει η Ελλάδα - Πως απαντά η Τουρκία


Ικανοποίηση στην Αθήνα για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο , μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ. Αιφνιδιασμός στην Αγκυρα που δηλώνει οτι δεν αναγνωρίζει την συμφωνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία που συνήψαν το απόγευμα της Πέμπτης Ελλάδα και Αίγυπτος για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τη χάραξη ΑΟΖ, «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Επιπλέον, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου

Τι αποκομίζει η Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».

Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:

Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.

Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

«Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»

Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»

Ειδικότερα:

Γίνεται λόγος για «αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο». Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», αναφέρουν, στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές πηγές.

Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία δημιουργεί νέα πραγματικότητα στην Αν. Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε: «χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. «Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι με την Αίγυπτο, όπως και πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο» τόνισε.

Δένδιας: Το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Εξοργισμένη η Τουρκία: Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη - Εξέδωσε NAVTEX, πληροφορίες ότι ματαιώνει το διάλογο με Ελλάδα

Ανύπαρκτη θεωρεί η Άγκυρα την συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ησυμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα το Τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως: «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. xιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αγκυρα ακύρωσε και τις διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα. Οπως μετέδωσε το Open, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Εκνευρισμός από Τσαβούσογλου: Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου - Θα το αποδείξουμε

Μετά την οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε «κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες διαπιστώσαμε πως παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης».

«Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το Ισραήλ ή Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως η πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχίσει, πέρα από τις σεισμικές έρευνες, τις γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντας τες κινήσεις στις οποίες προβαίνει προκειμένου να υποστηρίξει τα δικαιώματα της.

«Είπα η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη» επανέλαβε τονίζοντας πως αυτό η Τουρκία θα το αποδείξει και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

«Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο. Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» κατέληξε.

 

madata.gr
Post
Πολιτική Πέμπτη 28.03.2024

Αυγενάκης στη Βουλή: Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της Αντιπολίτευσης η πρόταση δυσπιστίας

Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης συνολικά, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνη

Post
Πολιτική Πέμπτη 28.03.2024

Χάρης Μαμουλάκης: «Ποιος πήρε το υλικό το πρώτο 24ωρο από τον ΟΣΕ; Ποιος το χρησιμοποίησε; Ποιος το διένειμε στα ΜΜΕ; Δυο μέρες τώρα, κανένας από την πλευρά της ΝΔ δεν απάντησε»

Σε υψηλούς τόνους και αναδεικνύοντας όλα τα στοιχεία που δείχνουν την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Υποδομών

Post
Πολιτική Τετάρτη 27.03.2024

Πρόταση δυσπιστίας: Με 6 συν 2 σημεία η κυβέρνηση απέναντι στο μπλοκ της αντιπολίτευσης για να αποφύγει τη φθορά

Σε πολύ υψηλούς τόνους – όπως, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο – άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα