Τετάρτη 05 Αυγούστου 2020 11:27 Βλέπω/Ακούω

Εισηγούνται πολύ δύσκολα μέτρα για την επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα


Σε δύο εβδομάδες θα έχουν την πλήρη εικόνα της κατάστασης όπως έχει πλέον διαμορφωθεί μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Με τα νεώτερα μέτρα ελπίζουν ότι μπορεί να αλλάξει επιδημιολογική πορεία και να απομακρυνθεί η χώρα μας από τον μεγάλο κίνδυνο της ολικής επιστροφής στην επιδημία κορωνοϊού, κίνδυνο ορατό καθώς ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει φτάσει το 1, που σημαίνει αρχή επιδημίας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, χθες έκανε και πάλι την επανεμφάνισή του στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του υπουργείου Υγείας αλλά και τους τηλεοπτικούς δέκτες, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου να σηματοδοτήσει και συμβολικά την σοβαρότητα της κατάστασης.

"Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε ιδιαιτέρως τους νέους, και ως πατέρας όπως επισήμανε, "να μπουν μπροστά και να περιφρουρήσουν ό,τι επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, να γίνουν οι μικροί μας ήρωες".

"Βρίσκομαι εδώ σήμερα λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα μας" είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα 121 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, αποτελώντας μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων σε όλη την περίοδο της πανδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να μεταφέρει και την ανησυχία των συναδέλφων του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που όπως τόνισε "συνεδριάζουν συνεχώς και εισηγούνται πολύ δύσκολα μέτρα για την επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα".

Ο (στιγμιαίος) δείκτης μετάδοσης Rt έχει ανεβεί στο 1, που αποτελεί το όριο συναγερμού για τις επιστημονικές και τις υγειονομικές αρχές. Χρειάστηκαν όπως αποδεικνύεται πια από τα στοιχεία μόλις δύο εβδομάδες για να σκαρφαλώσει ο δείκτης Rt από το 0,5 που ήταν στα μέσα Ιουλίου στο 1, κάτι που σημαίνει πως πλέον ένα θετικό στον κορωνοϊό άτομο μεταδίδει σε άλλο ένα, όπως ακριβώς συνέβαινε τον περασμενο Απρίλιο, μέσα στο lockdown.

"Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή για συνεχόμενη ανοδική καταγραφή κρουσμάτων. Τώρα το κρίσιμο είναι να διατηρήσουμε και να μειώσουμε το 1, να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να κινηθεί ανοδικά" είπε ο κ. Τσιόδρας. "Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε" τόνισε, δίνοντας το στίγμα του δύσκολου διαστήματος που ακολουθεί αναφορικά με τον έλεγχο της επιδημίας κορωνοιού.
 

 

madata.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 26.12.2025

Έφυγε από τη ζωή ο Ανωγειανός Μανώλης Σκουλάς

Θλίψη προκάλεσε τόσο στη Μεσαρά, όσο και στα Ανώγεια αλλά και στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κρήτης η είδηση του θανάτου του λυράρη Εμμανουήλ Σκουλά, γνωστού ως «Ρωμανογιώργη» ή «Γιωργα

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 26.12.2025

Δολοφονία Ελένης Παπαδοπούλου: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την υπόθεση

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο γιος της Ελένης Παπαδοπούλου που συνελήφθη για τη δολοφονία της τον Ιανουάριο του 2022 στο Κολωνάκι. Ο 60χρονος που κατηγορείται για

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 26.12.2025

Αγωνία στα Βαρδούσια: Αγνοούνται τρεις ορειβάτες στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού τριών ορειβατών που αγνοούνται στα Βαρδούσια Όρη, στην περιοχή του Αθανάσιος Διάκος, στη Φωκίδα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα δύσκολες συν