Τετάρτη 05 Αυγούστου 2020 11:27 Βλέπω/Ακούω

Εισηγούνται πολύ δύσκολα μέτρα για την επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα


Σε δύο εβδομάδες θα έχουν την πλήρη εικόνα της κατάστασης όπως έχει πλέον διαμορφωθεί μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Με τα νεώτερα μέτρα ελπίζουν ότι μπορεί να αλλάξει επιδημιολογική πορεία και να απομακρυνθεί η χώρα μας από τον μεγάλο κίνδυνο της ολικής επιστροφής στην επιδημία κορωνοϊού, κίνδυνο ορατό καθώς ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει φτάσει το 1, που σημαίνει αρχή επιδημίας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, χθες έκανε και πάλι την επανεμφάνισή του στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του υπουργείου Υγείας αλλά και τους τηλεοπτικούς δέκτες, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου να σηματοδοτήσει και συμβολικά την σοβαρότητα της κατάστασης.

"Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε ιδιαιτέρως τους νέους, και ως πατέρας όπως επισήμανε, "να μπουν μπροστά και να περιφρουρήσουν ό,τι επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, να γίνουν οι μικροί μας ήρωες".

"Βρίσκομαι εδώ σήμερα λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα μας" είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα 121 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, αποτελώντας μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων σε όλη την περίοδο της πανδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να μεταφέρει και την ανησυχία των συναδέλφων του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που όπως τόνισε "συνεδριάζουν συνεχώς και εισηγούνται πολύ δύσκολα μέτρα για την επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα".

Ο (στιγμιαίος) δείκτης μετάδοσης Rt έχει ανεβεί στο 1, που αποτελεί το όριο συναγερμού για τις επιστημονικές και τις υγειονομικές αρχές. Χρειάστηκαν όπως αποδεικνύεται πια από τα στοιχεία μόλις δύο εβδομάδες για να σκαρφαλώσει ο δείκτης Rt από το 0,5 που ήταν στα μέσα Ιουλίου στο 1, κάτι που σημαίνει πως πλέον ένα θετικό στον κορωνοϊό άτομο μεταδίδει σε άλλο ένα, όπως ακριβώς συνέβαινε τον περασμενο Απρίλιο, μέσα στο lockdown.

"Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή για συνεχόμενη ανοδική καταγραφή κρουσμάτων. Τώρα το κρίσιμο είναι να διατηρήσουμε και να μειώσουμε το 1, να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να κινηθεί ανοδικά" είπε ο κ. Τσιόδρας. "Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε" τόνισε, δίνοντας το στίγμα του δύσκολου διαστήματος που ακολουθεί αναφορικά με τον έλεγχο της επιδημίας κορωνοιού.
 

 

madata.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 13.09.2025

Σε εφαρμογή ο νέος Κ.Ο.Κ. – «Φωτιά» τα πρόστιμα για κινητό, ταχύτητα και αλκοόλ

Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη 1η παράβαση: 700 € πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες 2η παράβαση: 1.000 € και αφαίρεση διπλώματος για 180 ημέρες STOP Παράβαση χωρίς ατύχημα:

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 13.09.2025

Το «Τζάμπολ Αγάπης» στην 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το πρώτο διήμερο της 89ης ΔΕΘ έκλεισε με μία αθλητική και μία εκπαιδευτική - περιβαλλοντική δράση για το «Τζάμπολ Αγάπης», που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο αθλητισμού του Λιμενικού Σώμ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 13.09.2025

Εντοπισμός και διάσωση 59 αλλοδαπών νότια της Γαύδου

Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Παλαιόχωρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον εντοπισμό και τη περισυλλογή πενήντα εννέα (59) αλλοδα