Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 16:38 Είς Υγείαν

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένα ελαιόλαδα - Μην τα καταναλώσετε!


Ο ΕΦΕΤ, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του Ελληνικού Ελαιολάδου, εντόπισε διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα (φωτογραφίες), να μην τα καταναλώσουν:

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες:

«ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»

«ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»

«ΚΡΗΤΗΣ»

«ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ»

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».

Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά , ενώ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, των οποίων η επισήμανση ταυτίζεται με τις επισημάνσεις των παρατιθέμενων φωτογραφιών , να μην τα καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει για ακόμη μία φορά ότι:

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης, πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές, στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

 

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 02.07.2025

Αυξάνουν τα ωμέγα-3 τη φλεγμονή; Ανησυχητική μελέτη

Τα ακόρεστα λιπαρά όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6, τα οποία συχνά επαινούνται για τα οφέλη τους στην υγεία, μπορεί να αυξάνουν ορισμένους δείκτες φλεγμονής, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτή η αναπάντεχη ανακά

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 02.07.2025

Κοινό παυσίπονο συνδέεται με σοβαρή βλάβη στο ήπαρ – Τι προειδοποιούν ειδικοί

Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά αυτό το κοινό φάρμακο για να ανακουφιστούν από πόνο και πυρετό, αλλά η λήψη του μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο ήπαρ. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν συνδ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 01.07.2025

ΕΟΔΥ: Ραγδαία αύξηση σύφιλης και γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2023, τα περιστατικά γονόρρο