Image
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 11:21 Παράδοση

Παναγία Σουμελά: Ιστορική μέρα αύριο, επαναλειτουργεί έπειτα από 5 χρόνια

Μερικά 24ωρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της περασμένης Παρασκευής, στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, που πλέον χρησιμοποιείται ως τζαμί, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως από αύριο ανοίγει για τους ξένους τουρίστες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι επαναλειτουργεί από αύριο και η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά η οποία ήταν κλειστή λόγω επισκευών.

Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία φέτος κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Η μονή παρέμεινε κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

 

 

madata.gr
Post
Παράδοση Παρασκευή 26.12.2025

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 26/12/25

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κω

Post
Παράδοση Πέμπτη 25.12.2025

Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια Πολλά!

Η διεύθυνση, το προσωπικό και η δημοσιογραφική μας ομάδα σας εύχεται Χρόνια Πολλά γεμάτα Ευτυχία, Φως, Χαρά, Αρμονία, Υγεία, Ελπίδα, Επάρκεια και ΑΓΑΠΗ! “Ας ρίξουμε πολλή λάμψη σε αυτά τα Χρι

Post
Παράδοση Πέμπτη 25.12.2025

Η γιορτή των Χριστουγέννων σήμερα 25/12 – Σε ποιους να πείτε «χρόνια πολλά»

Σήμερα γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, η Γέννηση του Ιησού Χριστού. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες φέρουν τα παρακάτω ονόματα: Βηθλεέμ Γκασπάρ, Γκάσπαρος, Γάσπαρης Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μ