Image
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 11:21 Παράδοση

Παναγία Σουμελά: Ιστορική μέρα αύριο, επαναλειτουργεί έπειτα από 5 χρόνια

Μερικά 24ωρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της περασμένης Παρασκευής, στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, που πλέον χρησιμοποιείται ως τζαμί, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως από αύριο ανοίγει για τους ξένους τουρίστες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι επαναλειτουργεί από αύριο και η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά η οποία ήταν κλειστή λόγω επισκευών.

Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία φέτος κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Η μονή παρέμεινε κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

 

 

madata.gr
Post
Παράδοση Δευτέρα 03.08.2026

Παρουσία πλήθους κόσμου και αφιέρωμα στην Παπούρα, ξεκίνησε το 3ο Θεματικό Φεστιβάλ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Ο Κύκλος του Πολιτισμού»

Με τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου ξεκίνησε το Σάββατο 1 Αυγούστου το 3ο θεματικό Φεστιβάλ «Ο Κύκλος του Πολιτισμού», με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Ενετοκρατία στον Δήμο Μινώα Πεδιά

Post
Παράδοση Δευτέρα 03.08.2026

«Jimmy’s Trumpet» την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 21:15 Στο Cafe - Restaurant «Πλάτανος»

«Με Jazz διάθεση» συνεχίζει κάθε Τετάρτη βράδυ – και τον μήνα Αύγουστο - στο Café - Restaurant «Πλάτανος», στην Πλατεία του Αγίου Τίτου με τη διοργάνωση της ΔΕΠΑΝΑ

Post
Παράδοση Δευτέρα 03.08.2026

Ξεκινούν οι καλοκαιρινές συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου στον πεζόδρομο της Λ. Δικαιοσύνης

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 19:00 στον πεζόδρομο της Λ. Δικαιοσύνης, ξεκινούν συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου που έχουν γίνει θεσμός στα καλοκαίρια της πόλης. Γνωστές και αγα