Image
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 11:21 Παράδοση

Παναγία Σουμελά: Ιστορική μέρα αύριο, επαναλειτουργεί έπειτα από 5 χρόνια

Μερικά 24ωρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της περασμένης Παρασκευής, στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, που πλέον χρησιμοποιείται ως τζαμί, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως από αύριο ανοίγει για τους ξένους τουρίστες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι επαναλειτουργεί από αύριο και η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά η οποία ήταν κλειστή λόγω επισκευών.

Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία φέτος κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Η μονή παρέμεινε κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

 

 

madata.gr
Post
Παράδοση Δευτέρα 07.09.2026

Mε τζαζ, χορό και κινηματογραφικές προβολές συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ των Τειχών του Δήμου Ηρακλείου

Mε συναυλία τζαζ στον Προμαχώνα Παντοκράτορα, συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής στην πύλη Βιτούρι, βραδιά χορού στην Πλατεία Προμαχώνα Παντοκράτορα και κινηματογραφικές προβολές συνεχίζεται την Τρίτη 8 Σ

Post
Παράδοση Δευτέρα 07.09.2026

Με ένα μεγάλο κρητικό γλέντι έπεσε η αυλαία του 4ου Malevizi Festival – Το Μαλεβίζι χόρεψε μέχρι αργά

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έπεσε χθες η αυλαία του 4ου Malevizi Festival, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό, παράδοση και αυθεντική κρητική φιλοξενία. Η πλατεία Μιχ. Κατσαμάνη στο Γάζι πλημμύρισε α

Post
Παράδοση Δευτέρα 07.09.2026

Έτρεξαν στις όμορφες διαδρομές της Βιάννου και τίμησαν τη μνήμη του Στέλιου Τσικνάκη

Με το μήνυμα «Τρέχουμε για τον τόπο μας», πραγματοποιήθηκε ένας αγώνας δρόμου αφιερωμένος στη μνήμη ενός νέου – αγαπητού σε όλη την τοπική κοινωνία της Βιάννου – του αδικοχαμέν