Image
Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 15:11 Κρήτη

Εκδήλωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ για τα ελληνοτουρκικά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ το απόγευμα του Σαββάτου, στον αύλειο χώρο του Γηπέδου της Σούδας, με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και οι θέσεις του ΚΚΕ». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:
«Οι μύθοι ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή και τα εδαφικά - κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, έχουν καταρριφθεί! Δεν είναι μόνο ότι «αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε μόνοι μας» που έχει ειπωθεί! Είναι και το γεγονός ότι στα παζάρια ανάμεσα τους, οι ιμπεριαλιστές με την Τουρκία εμπλέκουν και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στην δική τους σφαίρα επιρροής, και αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το γενικότερο παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι επικίνδυνο, καθώς συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά - κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσιωπούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.
Το δίλημμα συνεκμετάλλευση - συμβιβασμός ή κλιμάκωση – πόλεμος, που λανσάρεται τελευταία όλο και συχνότερα, είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Ουσιαστικά είναι μέσο εκβιασμού του λαού! Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση. Τελικά πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική, που είναι αδιέξοδη.
Ζούμε μια ένταση της τουρκικής προκλητικότητας - επιθετικότητας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Και τα δυο κράτη συμμετέχουν στο γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών. Στην πολιτική αυτή συμπλέουν στρατηγικά η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Σήμερα χρειάζεται καλό μέτρημα και υπεύθυνη στάση, απέναντι στις εξελίξεις. Απαιτείται πρώτ’ απ’ όλα αποφασιστική αντιμετώπιση εθνικιστικών και πολεμοκάπηλων κραυγών.
Αντιμετώπιση χρειάζονται επίσης και οι κοσμοπολίτικες, οπορτουνιστικές θέσεις. Θέσεις σαν αυτές, υποτιμούν τη σημασία της υπεράσπισης του απαραβίαστου των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σνομπάρουν την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών που προβλέπουν τα σημερινά σύνορα που προέκυψαν μετά από αιματηρούς πολέμους.
Το κόμμα μας υποστηρίζει τη μη αλλαγή συνόρων. Επίσης τάσσεται ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψης και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά καθορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο στη Θάλασσα του 1982.
Σύμφωνα με την δική μας θεώρηση των πραγμάτων, η εργατική τάξη τα λαϊκά στρώματα και τα παιδιά τους έχουν την δικιά τους πατρίδα και δεν εκχωρούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα ούτε στην εγχώρια αστική τάξη, ούτε στην αστική τάξη άλλου κράτους.
Η θέση αυτή του ΚΚΕ συνδέεται με την σοσιαλιστική προοπτική. Μέσα σε αυτά τα σύνορα και αξιοποιώντας αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές θα χτιστεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία, που βέβαια θα έχει μοναδικό κριτήριο την ευημερία του λαού.
Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και τους άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών.
Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.
Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:
- καμιά αλλαγή των συνόρων, καμια παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
- Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
- Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.
- Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους».

Πηγή: kritipress.gr