Image
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 13:19 Βλέπω/Ακούω

Δήλωση της Δ.Σ.Ο. για τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί

Ο Γενικός Γραμματέας, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας, οι Πρόεδροι και οι Εισηγητές των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο), οι οποίοι συνήλθαν κατά την πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρία τους στις 14.7.2020, καταδίκασαν την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, για την ανάκληση του μουσειακού καθεστώτος του κτηρίου του ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας και μετατροπής του σε τζαμί. Η πράξη αυτή σηματοδοτεί στροφή σε λογικές και πρακτικές περασμένων αιώνων, που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ού αιώνα, που στοχεύουν στην ειρήνη και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών.

Συμφώνησαν επίσης ότι η απόφαση αυτή αντίκειται ευθέως με την ιστορία και την αξία του συγκεκριμένου μνημείου. Ως γνωστόν, η Αγία Σοφία, κτισμένη τον 6ο αιώνα, είναι ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής, και δικαίως συνιστά μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σήμερα η ανθρωπότητα απευθύνεται στις πανανθρώπινες προοπτικές αλληλεγγύης, προκειμένου να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία του Κορωνοϊού. Η απόφαση αυτή κατ’ ουσίαν σημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να έχει το ρόλο του φύλακα του οικουμενικού αυτού μνημείου και της ιστορίας. Η προσπάθεια να το εντάξει σε δικούς της εσωτερικούς σχεδιασμούς εν τέλει οδηγεί σε διαθρησκευτική ένταση. Δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός ότι το μοναδικό αυτό μνημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί χαρακτηριστικό σύμβολο συμφιλίωσης της παγκόσμιας ιστορίας και του κοινού παγκόσμιου πολιτισμού, με την υπενθύμιση ότι τα εθνικά μεγαλοϊδεατικά αφηγήματα δεν μπορεί να κτίζονται σε μνημεία άλλων πολιτισμών.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις, τους συναδέλφους βουλευτές όλων των κοινοβουλίων, τις αρχές όλων των θρησκειών και των δογμάτων να συντονιστούμε σε μια προσπάθεια να πειστεί η ηγεσία της Τουρκίας να ακυρώσει αυτή την εντελώς λανθασμένη απόφαση που έλαβε για την Αγία Σοφία. Επίσης, η Δ.Σ.Ο. καλεί τους συναδέλφους βουλευτές του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ “Συμμαχία των Πολιτισμών”, να διαφυλάξουν τις παγκόσμιες πολιτιστικές αξίες και να συμβάλουν στη διαθρησκειακή ειρήνη.

Πηγή: typoskritis.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 22.02.2026

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αντιμετώπισε επιτυχώς 223 έκτακτα περιστατικά στο Καρναβάλι της Πάτρας

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην Πάτρα, με περισσότερους από 180 εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες & Ναυαγοσώστες, εθελοντές Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπι

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 22.02.2026

Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργήσουν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το μεσημέρι

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Από νωρίς το πρωί, σε κάθε γ

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 22.02.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα 22/2/26

Στη Θράκη, πρόσκαιρα στα νότια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκ