Image
Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 12:30 Βλέπω/Ακούω

Επίορκοι αστυνομικοί: Αντιδήμαρχος και αστυνομικός διευθυντής στο κύκλωμα

Aίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης με αρχηγικά μέλη επίορκους αστυνομικούς σε νομό της βορείου Ελλάδος. Η δράση τους δεν αφορούσε, όπως είχε αρχικά αναφερθεί, μόνο στις λαθρανασκαφές για τον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων και χρυσού, αλλά και στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και πλαστών διαβατηρίων.

Όπως αποκαλύπτει το «Έθνος», στο κύκλωμα φέρονται να συμμετείχαν ενεργά τρεις αστυνομικοί, ιδιώτες αλλά και ένας αντιδήμαρχος. Συνολικά οι κατηγορούμενοι αναμένεται να φτάσουν τους 90. Εκτός από τους τρεις συλληφθέντες αστυνομικούς, στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα εφτά αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν δευτερεύοντα ρόλο. Από τους 90 κατηγορουμένους συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων που ανέλαβε την έρευνα 14 άτομα, τα οποία θα απολογηθούν στον Ανακριτή την ερχόμενη Τετάρτη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός διευθυντής στο βαθμό. Ο αξιωματικός φέρεται από τη δικογραφία των «αδιάφθορων» να είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, μαζί με έναν αρχιφύλακα.

Το κύκλωμα είχε «σαρώσει» το νομό για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων και χρυσού. Έρευνες έκανε ακόμα και σε χώρους, οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι ως αρχαιολογικοί. Ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έφτανε στο σημείο να πηγαίνει για λαθρανασκαφές με το υπηρεσιακό όχημα, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν υπερσύγχρονες συσκευές ανίχνευσης χρυσού.

Οι αστυνομικοί τους παρακολουθούσαν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Ενδεικτικό είναι ότι οι «αδιάφθοροι» τους παρακολουθούσαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης να ψάχνουν στα βουνά για χρυσό. Μαζί τους είχαν γεννήτριες και άλλα σκαπτικά μηχανήματα. Συνήθως έσκαβαν βράδυ, ενώ όταν ολοκλήρωναν τη «δουλειά» γέμιζαν τα λαγούμια που είχαν ανοίξει με χώμα για να μην αφήνουν ίχνη. Οι αστυνομικοί «επιστράτευσαν» θερμικές κάμερες για να τους παρακολουθούν τα βράδια. «Είχαν σκάψει τεράστιες εκτάσεις. Εκτιμάμε ότι για να το έκαναν αυτό για τόσο καιρό (τουλάχιστον τρία χρόνια), έβρισκαν αντικείμενα και τα πουλούσαν», λέει αστυνομική πηγή από τη βόρεια Ελλάδα. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν εκτός από μετρητά και κάποια αρχαία νομίσματα.

Στην υπόθεση φέρεται να είχε εμπλοκή και ένας αντιδήμαρχος. Το κύκλωμα δεν σταματούσε, όμως, στις λαθρανασκαφές. Σύμφωνα με τη δικογραφία, πραγματοποιούσε εμπόριο λαθραίων τσιγάρων, ενώ τα μέλη του περνούσαν παράνομα κόσμο από τα σύνορα.

Πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό είχε αρχιφύλακας, ο οποίος σφράγιζε τα διαβατήρια (συνήθως αλβανικά) των «πελατών». Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση λάμβανε από 2.000-4.000 ευρώ για κάθε ένα άτομο που περνούσε παράνομα στην Ελλάδα από το μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων.

Το 2017, μάλιστα, είχαν σφραγίσει το διαβατήριο κακοποιού, που διωκόταν για μία σειρά από κακουργήματα. Ο αρχιφύλακας συνελήφθη και μάλιστα βρέθηκαν στην κατοχή του εφτά διαβατήρια. Ερωτηθείς από τους συναδέλφους του γιατί έχει πάνω του εφτά διαβατήρια απάντησε ότι «είχε πάρει εντολή να κάνει ανακριτική διείσδυση».

 


www.topontiki.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 03.03.2026

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Το πρόγραμμα διαλέξεων του Μαρτίου

Πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα Μαρτίου 2026 των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Νίκος Αντωνόπουλος» του Δήμου Κηφισιάς. Περιλαμβάνει έναν κύκλο θεματικών διαλέ

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 03.03.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη 3/326

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα, οι οποίες στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις π

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 02.03.2026

Ελληνικά F-16 στην Κύπρο: Ισχυρή απάντηση Αθήνας – Λευκωσίας μετά το πλήγμα στο Ακρωτήρι

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας, η Ελλάδα ενισχύει την άμυνα της Κύπρου με μαχητικά αεροσκάφη και ναυτικές μονάδες, θωρακίζοντας το νησί απέναντι στις περιφερειακές απειλές. Η ταχεία κινη