Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 11:09 Βλέπω/Ακούω

Αύξηση έως και 100% στα διαζύγια την περίοδο της καραντίνας


Πρωτοφανή αύξηση, σε ποσοστό που άγγιξε το 100%, εμφάνισαν τα ζητήματα που αφορούσαν τα διαζύγια την περίοδο της καραντίνας, σύμφωνα με την Ένωση Μαζί για το Παιδί!

Η ένωση αναφέρει πως στους τρεις μήνες κατά τους οποίους όλη η Ελλάδα έμεινε στο σπίτι οι κλήσεις για διαζύγια στο 11525, μια γραμμή που υποστηρίζει συμβουλευτικά παιδιά, εφήβους και γονείς, αποτέλεσαν το 25% του συνόλου. Οι κλήσεις αφορούσαν είτε νέα διαζύγια που προέκυψαν τη συγκεκριμένη περίοδο είτε θέματα επικοινωνίας μεταξύ γονέων που είχαν ήδη πάρει διαζύγιο.

Ένα ζήτημα που χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί αρκετές φορές, αφορούσε τη μετακίνηση του παιδιού από το σπίτι του ενός γονέα στον άλλο, γιατί στο ένα σπίτι τα μέτρα προστασίας για τον ιό ήταν πιο αυστηρά και στο άλλο πιο χαλαρά. Αυτό δημιούργησε φόβο για την επαφή, ειδικά αν στη μια οικογένεια υπήρχε άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι γονείς που δεν τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους στην επικοινωνία δυσκολεύτηκαν ακόμα περισσότερο την περίοδο του lockdown.

Μετακίνηση παιδιών που αισθάνονταν ενοχές

Άλλη μία σημαντική παράμετρος που αναδείχθηκε όσον αφορά τη μετακίνηση ήταν αυτή των παιδιών που αισθάνονταν ενοχές να αφήσουν μόνο τον έναν γονέα μέσα στην καραντίνα και πιθανώς να τον εκθέσουν σε κίνδυνο όταν γυρίσουν, ενώ αισθάνονταν στενοχώρια αν δεν έβλεπαν τον άλλο γονέα με τον οποίο δεν ζουν μαζί. Πολλά παιδιά αντιμετώπισαν αυτό το δίλημμα, με συνέπεια να δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Η αύξηση των κλήσεων για τα διαζύγια οδήγησε την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» να δώσει κατευθύνσεις στους γονείς ώστε να προστατέψουν τα παιδιά και την ψυχική υγεία τους όταν προκύψει ένα διαζύγιο στην οικογένεια. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι πολλοί γονείς δίνουν παράταση στη σχέση τους, περιμένοντας να αλλάξει κάτι, κυρίως επειδή δεν θέλουν να πληγώσουν τα παιδιά τους με ένα ενδεχόμενο διαζύγιο. Ωστόσο αυτό που αγνοούν είναι ότι τα παιδιά πληγώνονται περισσότερο από την κακή επικοινωνία και τους τσακωμούς των γονιών.

Την ίδια στιγμή, παρότι τα παιδιά προσπαθούν να παίξουν τον ρόλο των «ειρηνοποιών», ζώντας μέσα σε αυτή την «εκρηκτική» πραγματικότητα εκπαιδεύονται σε έναν επιθετικό και εκδικητικό τρόπο επικοινωνίας, που μπορεί να δυσκολέψει τις σχέσεις τους στο μέλλον.

 

 

madata.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 10.10.2026

Γιατροί του Κόσμου : 10 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων, οι Γιατροί του Κόσμου εστιάζουν σε μια κρίση που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αόρατη – την αστεγία και τον στεγαστικό αποκλεισμό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 10.10.2026

Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Π. Παχατουρίδης τίμησε τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή Kick Boxing Ηλία Παπαδέα

Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Π. Παχατουρίδης υποδέχθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2026, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, τον αθλητή του Α.Σ. ΑΤΛΑΝΤΑ Περιστερίου Ηλία Παπαδέα και τον τίμησε για την κατάκτηση δύο χρυσών

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 10.10.2026

Γιώργος Κώτσηρας: Η οδική ασφάλεια αποτελεί μείζονα προτεραιότητα

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, στις δράσεις της Πολιτείας για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και στη σημασία της συνεργασίας με την κοινωνία πολιτών για την κα