Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 14:06 Είς Υγείαν

Φόβοι για νέα πανδημία. Εντοπίστηκε νέο είδος γρίπης στην Κίνα σε 30.000 χοίρους-


Οι ερευνητές ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί γρήγορα και να εξαπλωθεί εύκολα από άτομο σε άτομο, προκαλώντας μια παγκόσμια εστία μόλυνσης

Ένα στέλεχος της γρίπης των χοίρων, που φέρεται να έχει την προοπτική να περάσει στους ανθρώπους και να προκαλέσει άλλη μια πανδημία, αναγνώρισαν ερευνητές. Ο ιός, τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν G4 EA H1N1, ανιχνεύθηκε μέσω ανάλυσης 30.000 ρινικών επιχρισμάτων που ελήφθησαν από χοίρους σε σφαγεία στην Κίνα.

Έχει χαρακτηριστεί ως μίγμα γρίπης που βρέθηκε σε ευρωπαϊκά και ασιατικά πουλιά και του ιού H1N1, ο οποίος πιστεύεται ότι σκότωσε έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως το 2009. Η συμπερίληψη των γονιδίων H1N1 υποδηλώνει ότι ο ιός θα μπορούσε να προσαρμοστεί και να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

«Οι ιοί G4 έχουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου πανδημικού ιού», έγραψαν οι ερευνητές από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Κίνας. Ακολουθώντας μια απότομη αύξηση του επιπολασμού από το 2016, το νέο στέλεχος είναι τώρα «ο κυρίαρχος γονότυπος που κυκλοφορεί σε χοίρους και ανιχνεύεται σε τουλάχιστον 10 επαρχίες», προσθέτουν.

Οι δοκιμές των ερευνητών στους χοίρους αποκάλυψαν επίσης ότι πάνω από το 10% ήταν θετικό για αντισώματα έναντι του G4. «Αυτή η μολυσματικότητα αυξάνει σημαντικά την ευκαιρία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους και εγείρει ανησυχίες για την πιθανή δημιουργία πανδημικών ιών», προσθέτει το άρθρο.

«Πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως ο έλεγχος των επικρατούμενων ιών G4 EA H1N1 σε χοίρους και η στενή παρακολούθηση σε ανθρώπινους πληθυσμούς, ειδικά στους εργαζόμενους στη βιομηχανία χοίρων» ανέφεραν οι ερευνητές. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η πιθανότητα το συγκεκριμένο στέλεχος να προκαλέσει νέα πανδημία ήταν χαμηλή, αλλά προειδοποίησε ότι απαιτείται ακόμη επαγρύπνηση.

«Η γρίπη μπορεί να μας εκπλήξει», δήλωσε η βιολόγος Martha Nelson στο Science Magazine. «Και υπάρχει κίνδυνος να παραμελήσουμε τόσο τη γρίπη όσο και άλλες απειλές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. Ο καθηγητής Kin-Chow Chang, ο οποίος έχει μελετήσει τον ιό και εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, δήλωσε στο BBC ότι ο G4 δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε τους δυνητικά επικίνδυνους νέους ιούς».

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 17.10.2026

Δωρεά έξι απινιδωτών στο Δήμο Ηρακλείου από το Μελισσίδειο Ίδρυμα που θα τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες

Ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της πόλης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/10 με την παραλαβή από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου έξι απινιδωτών οι οπ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 16.10.2026

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια το Σάββατο 17-10-2026

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 09:30 έως τις 14:00. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγμ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 15.10.2026

Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας ταξιδεύει στο Λασίθι στις 20 και 21 Οκτωβρίου

Βιωματικές και αθλητικές δράσεις Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα – Μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στη λίμνη του Αγίου Νικολάου Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας 2026 συνεχίζει το ταξίδι του στην Κρήτη,