Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 14:06 Είς Υγείαν

Φόβοι για νέα πανδημία. Εντοπίστηκε νέο είδος γρίπης στην Κίνα σε 30.000 χοίρους-


Οι ερευνητές ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί γρήγορα και να εξαπλωθεί εύκολα από άτομο σε άτομο, προκαλώντας μια παγκόσμια εστία μόλυνσης

Ένα στέλεχος της γρίπης των χοίρων, που φέρεται να έχει την προοπτική να περάσει στους ανθρώπους και να προκαλέσει άλλη μια πανδημία, αναγνώρισαν ερευνητές. Ο ιός, τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν G4 EA H1N1, ανιχνεύθηκε μέσω ανάλυσης 30.000 ρινικών επιχρισμάτων που ελήφθησαν από χοίρους σε σφαγεία στην Κίνα.

Έχει χαρακτηριστεί ως μίγμα γρίπης που βρέθηκε σε ευρωπαϊκά και ασιατικά πουλιά και του ιού H1N1, ο οποίος πιστεύεται ότι σκότωσε έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως το 2009. Η συμπερίληψη των γονιδίων H1N1 υποδηλώνει ότι ο ιός θα μπορούσε να προσαρμοστεί και να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

«Οι ιοί G4 έχουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου πανδημικού ιού», έγραψαν οι ερευνητές από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Κίνας. Ακολουθώντας μια απότομη αύξηση του επιπολασμού από το 2016, το νέο στέλεχος είναι τώρα «ο κυρίαρχος γονότυπος που κυκλοφορεί σε χοίρους και ανιχνεύεται σε τουλάχιστον 10 επαρχίες», προσθέτουν.

Οι δοκιμές των ερευνητών στους χοίρους αποκάλυψαν επίσης ότι πάνω από το 10% ήταν θετικό για αντισώματα έναντι του G4. «Αυτή η μολυσματικότητα αυξάνει σημαντικά την ευκαιρία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους και εγείρει ανησυχίες για την πιθανή δημιουργία πανδημικών ιών», προσθέτει το άρθρο.

«Πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως ο έλεγχος των επικρατούμενων ιών G4 EA H1N1 σε χοίρους και η στενή παρακολούθηση σε ανθρώπινους πληθυσμούς, ειδικά στους εργαζόμενους στη βιομηχανία χοίρων» ανέφεραν οι ερευνητές. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η πιθανότητα το συγκεκριμένο στέλεχος να προκαλέσει νέα πανδημία ήταν χαμηλή, αλλά προειδοποίησε ότι απαιτείται ακόμη επαγρύπνηση.

«Η γρίπη μπορεί να μας εκπλήξει», δήλωσε η βιολόγος Martha Nelson στο Science Magazine. «Και υπάρχει κίνδυνος να παραμελήσουμε τόσο τη γρίπη όσο και άλλες απειλές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. Ο καθηγητής Kin-Chow Chang, ο οποίος έχει μελετήσει τον ιό και εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, δήλωσε στο BBC ότι ο G4 δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε τους δυνητικά επικίνδυνους νέους ιούς».

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Κυριακή 08.11.2026

Πως βλέπει ο πολίτης όλες τις ιατρικές εξετάσεις του (διαγνώσεις, συνταγές, εξετάσεις, νοσηλείες) και το ιστορικό ηλεκτρονικά:

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ). Σε λειτουργία η καθολική εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΣΥ MyHealth για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ), η οποία ενσωματώνει τα ιατρ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 06.11.2026

«Η Ασφαλής Διαχείριση της Φαρμακευτικής Αγωγής στο Σύγχρονο Νοσοκομείο» σε διημερίδα στο ΕΒΕΗ (vid)

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ασφάλειας στη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής, την πρόληψη των φαρμακευτικών σφαλμάτων και την ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας στους χώρους παροχής υπηρεσι

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 06.11.2026

7η ΥΠΕ Κρήτης: Hμερίδα Πρωτοβάθμιου Οφθαλμολογικού Προληπτικού Ελέγχου

Η Οφθαλμολογική Εταιρεία Κρήτης (ΟΕΚ) σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) Κρήτης, στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και την πρόληψη των οφθαλμικών π