Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 10:31 Είς Υγείαν

Σύψας: Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί. Μπορεί να γίνει πιο θανατηφόρος ή πιο ήπιος


Ό ιός μπορεί να μεταλλαχθεί, προειδοποίησε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί σεναρίου μετάλλαξης του κορωνοιού, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό.

«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.

«Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού», δήλωσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από το καλοκαίρι κι έπειτα ο Λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο.

«Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο». είπε επισημαίνοντας πως κατά την εκτίμηση του εφόσον οι κλινικές μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα με ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο, το να το έχουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας και να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από έναν χρόνο από τώρα.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί.

«Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις», είπε συγκεκριμένα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 20.11.2025

Διπλή διάκριση με δύο Βραβεία για το Πρόγραμμα ΖΩΗ της Περιφέρειας Κρήτης στα Healthcare Business Awards 2025

Το Πρόγραμμα ΖΩΗ της Περιφέρειας Κρήτης βραβεύτηκε για τη σημαντική κοινωνική του συνεισφορά και την καινοτομία που προσφέρει στην εκπαίδευση των πολιτών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), σε

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 19.11.2025

Η γρίπη φέτος «τρέχει» νωρίτερα και πιο επιθετικά – Ανησυχία για το νέο στέλεχος Κ και φόβοι πίεσης στο ΕΣΥ

Η φετινή περίοδος γρίπης ξεκινά με ανησυχητικά δεδομένα: ο ιός εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η κυκλοφορία του θα είναι πιο παρατεταμένη και

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 16.11.2025

Γιατί η υπερβολική άσκηση βλάπτει την υγεία σας – 5 προειδοποιητικά σημάδια

Η άσκηση είναι μια από τις πιο πολύτιμες συνήθειες για το σώμα και το μυαλό μας. Όμως όταν το «παραπάνω» γίνεται υπερβολή, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει