Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 17:14 Είς Υγείαν

Σύψας: Κίνδυνος η διασπορά κορονοϊού από ασυπτωματικούς - Πότε φτάνει το 2ο κύμα


Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού έκρουσε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.

Ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού και τα μέσα προστασίας που πρέπει να εφαρμόσουμε ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές τα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όχι όμως με τον ίδιο φανατισμό του Μαρτίου και του Απριλίου. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου, εξηγείται από το ότι οι πανδημίες είναι φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους. Στη χώρα μας, «πέρασε το μπουρίνι από πάνω μας, μπορεί όμως να επανέλθει. Ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το άνοιγμα του τουρισμού προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και υπάρχει το πλέγμα των μέτρων στα αεροδρόμια και τους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε, είναι η συμπεριφορά των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, ο λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, ενώ για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα, είπε πως «είμαστε περισσότερο έτοιμοι σα σύστημα υγείας, ο πολίτης ξέρει καλυτέρα πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, ενώ έχουμε και κάποια φάρμακα στη διάθεσή μας».

Μίλησε ακόμα και για τα εισαγόμενα κρούσματα λέγοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα». Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και γι’ αυτό το λόγο γίνονται και τα τεστ στα αεροδρόμια. «Η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών ανήκει στους ασυμπτωματικούς», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα της διασποράς από ασυπτωμωατικούς παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος», κατέληξε.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 28.03.2024

Γυμνάζεστε αλλά δεν αδυνατίζετε; Ίσως φταίνε τα γονίδιά σας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας, πρέπει να ασκούνται περισσότερο για να αποφύγουν να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. «Το γενετικό υπόβαθρο συμβάλλει

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 28.03.2024

Εγκέφαλος: Αυτές οι τροφές τον κρατούν ζωντανό

Όπως το σώμα μας επηρεάζεται από την διατροφή μας, το ίδιο και ο εγκέφαλός μας. Υπάρχουν τροφές που με τις ουσίες που περιέχουν βοηθούν ώστε να κρατήσουμε το μυαλό μας κοφτερό μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 27.03.2024

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα φώτα της πόλης

Τα λαμπερά φώτα της νυχτερινής πόλης μπορεί να φαίνονται συναρπαστικά, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ένα άτομο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα έντονα τεχνητά φώτα τ