Image
Σάββατο 30 Μαΐου 2020 09:27 Οικονομία

Προς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Αυξάνεται ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Βέβαια, παρά την αύξηση του ρυθμού, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό έτος έχουν υποβληθεί 625.334 λιγότερες δηλώσεις, εξέλιξη που προοιωνίζεται την παράταση της σχετικής διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.331.199 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.833.761 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 27,76% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 509.069 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 269,37 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 529 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.

• Το 57,79% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 1.833.761 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 1.063.079 είναι μηδενικά.

• Για το 14,27% των φορολογουμένων ή 261.613 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 249 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 65,25 εκατ. ευρώ.  Με βάση τα ισχύοντα, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση πληρώνεται στα τέλη Ιουλίου. Με τα προβλήματα, όμως, που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση και με χιλιάδες επιχειρήσεις να υπολειτουργούν, είναι πιθανό η διαδικασία να παραταθεί όσον αφορά τόσο την υποβολή όσο και την πληρωμή των φόρων. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να «σπάσει» τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύουν σήμερα για την πληρωμή των φόρων σε έξι ή οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, εξετάζεται η χορήγηση κινήτρων στους πληττομένους προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους τους εμπρόθεσμα, ει δυνατόν και εφάπαξ. Ενας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι, τον προσεχή Σεπτέμβριο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.

 

 

 

madata.gr
Post
Οικονομία Τρίτη 25.11.2025

Το Μέλλον της Εργασίας το 2026: Σε Πρώτο Πλάνο Τεχνολογία, Ταλέντο και Εμπιστοσύνη

Το 2026, οι επιχειρήσεις θα στρέψουν την προσοχή τους, στους ανθρώπους τους. Αναγνωρίζοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις τους, οι επ

Post
Οικονομία Τρίτη 25.11.2025

«Κορυφαίοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές ενώνουν δυνάμεις για το ψηφιακό μέλλον της χώρας» digital economy forum 2025: “From vision to impact”

Το ετήσιο θεσμικό συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ, φέτος, έχει την τιμή να φιλοξενεί ως keynote speaker μία διεθνώς καταξιωμένη προσωπικότητα, τον κύριο Thomas Jensen, Chief

Post
Οικονομία Δευτέρα 24.11.2025

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από σήμερα Δευτέρα έως και τις 28 Νοεμβρίου

Το χρηματικό ποσό των 2.755.486.523,97 ευρώ θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.547.310 δικαιούχων από σήμερα Δευτέρα έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβο