Image
Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 10:51 Παράδοση Νομός: Ηρακλείου

«Ο Τζουάνες του Μεγάλου Κάστρου» στο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο You Tube

Με την παράσταση «Ο Τζούανες του Μεγάλου Κάστρου» συνεχίζονται την Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 οι μεταδόσεις στο νέο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube.

H παράσταση είχε ανέβει στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».

Η διαδικτυακή της πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 21.30 στο link: https://bit.ly/2ZtPd7I.


“O Tζουάνες του Μεγάλου Κάστρου” – Αναμνήσεις από την Κρήτη του 17ου αιώνα.

(Βασισμένο στο βιβλίο του Τζουάνες Παπαδόπουλου: Στον καιρό της σχόλης).


Ο Τζουάνες Παπαδόπουλος, πρόσφυγας αρχικά στα Εφτάνησα και κατόπιν στην Ιταλία, μετά την παράδοση του Χάνδακα στους Τούρκους το 1669, κατέγραψε στα Ιταλικά τις αναμνήσεις του από την πόλη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε. Έζησε τις ειρηνικές στιγμές της, τα γλέντια και τις διασκεδάσεις της, την καθημερινή της ζωή, μα και τη φρίκη της πολιορκίας και της συνθηκολόγησης. Όλα αυτά περιγράφονται στις αναμνήσεις του με έναν τρόπο άμεσο και γλαφυρό, που συνθέτει ένα μωσαϊκό αναμνήσεων, περιγραφών, πολύτιμων πληροφοριών, οι οποίες καταλήγουν εν τέλει στον αναγνώστη ως ένα συναρπαστικό κείμενο. Οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης μας χάρισαν το κείμενο αυτό, γραμμένο στην Πάδοβα το 1696, σε μιαν όμορφη έκδοση, με την ρέουσα γλώσσα του ιταλικού κειμένου αποδιδόμενη εξαιρετικά στα ελληνικά, από τη φιλόλογο Ναταλία Δεληγιαννάκη.

Η ιδέα της γνωστής σκηνοθέτιδος Έρσης Βασιλικιώτη να μεταφέρει στη σκηνή το κείμενο του Τζουάνες, με δρώμενα και ζωντανή μουσική, βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης. Με υπέροχα αναγεννησιακά κοστούμια, με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Ιεραπέτρας, με τον Αργύρη Μπακιρτζή ως Τζουάνες Παπαδόπουλο, θα νοιώσουμε προσκεκλημένοι στα τραπέζια των ευγενών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αδρία, θα τραγουδήσουμε με τους ποπολάρους στις ρούγες του Χάνδακα και θα βιώσουμε την απελπισία της παράδοσης της Κάντιας, της πόλης που αποκαλούσαν άλλοτε «Βενετία της Ανατολής».

Η παράσταση είχε ανέβει με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της ΔΗΚΕΗ.
 

Πηγή: typoskritis.gr
Post
Παράδοση Τετάρτη 21.01.2026

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21/1/26

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μαξίμου Ομολογητού, της Αγίας Αγνής, του Αγίου Ευγενίου εκ Τραπεζούντας, του Αγίου Νεοφύτου του Μάρτυρος και του Αγίου Πατρόκλου. Γιορτάζουν: Αγνή, Α

Post
Παράδοση Τρίτη 20.01.2026

Βασίλης Σκουλάς: Παρουσίαση της βιογραφίας του στα Χανιά

Την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο Κήπος Café με ξεχωριστούς ομιλητές και μουσικές εκπλήξεις. «Στο Μετερίζι της Ανθρωπιάς», αυτός είναι ο τίτλος της βιογραφίας του σπο

Post
Παράδοση Τρίτη 20.01.2026

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 20/1/26

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ευθύμιος, Ευθύμης, Θύμιος, Θέμης, Ευθυμία, Ευθυμούλα, Θύρσος, Θύρση, Θύρσα, Θύρση και Φαβιανός. Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας γεννήθηκε στη