Παρασκευή 22 Μαΐου 2020 23:02 Πολιτική

Υφυπουργός Τουρισμού: Καραντίνα 14 ημερών και τουρισμός δεν πάνε μαζί


Στον απόηχο των ανακοινώσεων του κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση του Τουρισμού στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, μιλά στο Sputnik για την τρομακτική απώλεια τζίρου που υφίσταται ήδη η τουριστική αγορά, απότοκο της πανδημίας και του γενικού lockdown, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσοβήσει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής για την εθνική οικονομία ολοκληρωτικής απώλειας σεζόν. 

Ο ελληνικός τουρισμός έχει μάθει να είναι πρωταθλητής. Σήμερα, όμως, ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να μην χαθεί η χρονιά. Ήδη, η τουριστική αγορά υπολογίζει απώλειες εσόδων κατά 50%, ενώ τα ξενοδοχεία της χώρας περιμένουν απώλεια τζίρου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2020. Ενδεχόμενη ολοκληρωτική απώλεια της τουριστικής σεζόν ισοδυναμεί με απώλεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, άμεσων εσόδων από τον τουρισμό και πάνω από 35 δισεκατομμύρια έμμεσων εσόδων. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση γίνεται για να μην χαθεί η σεζόν, κάτι που θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για την εθνική μας οικονομία, αλλά και για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει, από τις 15 Ιουνίου, την ισχύουσα υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ο κύριος Κόνσολας υποστηρίζει ότι «καραντίνα και τουρισμός δεν πάνε μαζί», καθότι, όπως περιγράφει, μια τέτοια υποχρέωση σε απομόνωση θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τον εισερχόμενο τουρισμό.

«Η ζωή δεν πρέπει και δεν μπορεί να σταματήσει. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, χωρίς να υποκύπτουμε στον φόβο, αλλά λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Είναι σαφές ότι καραντίνα 14 ημερών και τουρισμός δεν πάνε μαζί, καθώς δύσκολα κάποιος θα ταξιδέψει με τέτοιους όρους».

Αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας εν αναμονή της έλευσης εξωτερικού τουρισμού, ο υφυπουργός παραπέμπει στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις επιμέρους ανακοινώσεις που θα γίνουν από τους ειδικούς επιστήμονες, το προσεχές διάστημα. 

«Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας, ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση και προετοιμασία των δομών υγείας σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Στην υποθετική περίπτωση κρούσματος, θα υπάρχουν διαμορφωμένα επιχειρησιακά σχέδια του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας για να ελεγχθούν τα κρούσματα, να γίνει αποτελεσματική ιχνηλάτηση επαφών και να περιοριστούν σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην υπόλοιπη χώρα, ενώ θα γίνονται άμεσα μεταφορές εντός δύο ωρών. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες από τους ειδικούς επιστήμονες. Τέλος, θα θωρακίσουμε τους τουριστικούς προορισμούς με την εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά».

 

topontiki

 

 
Post
Πολιτική Παρασκευή 14.08.2026

Σάκης Αρναούτογλου: Το GSI δεν είναι μόνο ένα καλώδιο, είναι τεστ ευρωπαϊκής συνοχής.

Η επίσημη παρέμβαση μελών του αμερικανικού Κογκρέσου για το Great Sea Interconnector αναδεικνύει ξανά τη στρατηγική σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Για μένα όμως αυτή η

Post
Πολιτική Παρασκευή 14.08.2026

Την ενίσχυση και αναβάθμιση της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) ζητάει ο Χάρης Μαμουλάκης

Την ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) αναδεικνύει ο Βουλευτής ΗρακλείουΧάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας ως Αναφορά προς την Υπουργό Υπουργείο Πα

Post
Πολιτική Τρίτη 11.08.2026

Επίθεση Βατσινά στον Άδωνι Γεωργιάδη: «Κύριε Υπουργέ, αφήστε τα posts και ελάτε στην Κρήτη: Στο Βενιζέλειο πέφτουν οι σοβάδες!»

Η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καλεί για ακόμη μία φορά τον Υπουργό Υγείας να επισκεφθεί την Κρήτη, για να δει με τα μάτια του την πραγματικότητα του ΕΣΥ στο νησί αλλά και να απαντήσει