Image
Τετάρτη 08 Απριλίου 2020 09:50 Οικονομία

Eurogroup: Αδιέξοδο, διεκόπη η τηλεδιάσκεψη - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη


Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία» ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter. 

Πράγμα που σημαίνει ότι η ολονύχτια συνεδρίαση κατέληξε σε «ναυάγιο». Υπενθυμίζεται ότι στόχος ήταν να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

«Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο στην ανάρτησή του.

 

 

Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, γνωστοποίησε νωρίτερα ο Λουίς Ρέγκο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Το προτεινόμενο σχέδιο δεν βρήκε σύμφωνα όλα τα κράτη-μέλη, με συνέπεια η συνεδρίαση του κρίσιμου για το μέλλον της Ένωσης Eurogroup να διακοπεί. Η τηλεδιάσκεψη συνεχίστηκε μετά τα μεσάνυχτα, αλλά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί σήμερα Τετάρτη, από τους Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μάριο Σεντένο και Πάολο Τζεντιλόνι.

Χθες αργά το βράδυ, οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων επτά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει γρήγορα στις ανάγκες των πολιτών της, κινητοποιώντας πόρους «χωρίς προηγούμενο» μπροστά στην πανδημία του Covid-19, που υπονομεύει τις δημοκρατίες της ηπείρου.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης συνεπάγεται, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης που αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση πόρων, ιδίως στην ευρωζώνη», γράφουν απευθυνόμενοι στους προέδρους των κύριων θεσμών της ΕΕ.

«Έχουμε την υποχρέωση να αποδείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της, είναι αποφασισμένα να δώσουν μια συγκεκριμένη και ταχεία ανταπόκριση στις προσδοκίες και τις ανάγκες των λαών μας», σε συνθήκες που «υπονομεύουν την ίδια τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας», συνεχίζουν οι υπογράφοντες της επιστολής, πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας.

Ζητούν επίσης την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής βιομηχανικής κυριαρχίας για την παραγωγή των βασικών αγαθών και υλικών στον τομέα της δημόσιας υγείας», καθώς και «μηχανισμούς αλληλεγγύης» για την καλύτερη αντιμετώπιση πανδημιών.

 

madata.gr
Post
Οικονομία Τρίτη 27.01.2026

Ινδία και ΕΕ: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων

Η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημοποιούν σήμερα τη σύναψη μιας ευρείας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο διαπραγματεύσεων που διήρκεσε περισσότερο από δύο δεκαετίες. Ο Ινδός π

Post
Οικονομία Τρίτη 27.01.2026

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ στη μελισσοκομία στην Πάργα

Από αύριο, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 15:00, θα υποβάλλονται αιτήσεις για συμμετοχή στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων, που σχεδιάστηκε σε συνεργασ

Post
Οικονομία Κυριακή 25.01.2026

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 15.000.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2026 η κλήρωση 3019 του Τζόκερ, που μοιράζει στην πρώτη κατηγορία τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ. Οι τυχεροί αριθμοί της αποψινής κλήρωσης είναι: 1