Πέμπτη 02 Απριλίου 2020 17:34 Εκτός Ελλάδος

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός δεν πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπενθύμισε σήμερα πως οι νέοι πλήττονται επίσης από την πανδημία της COVID-19 που οφείλεται στον νέο κορονοϊό και η οποία έχει προκαλέσει θύματα ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους.

«Η ιδέα σύμφωνα με την οποία 'η COVID-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους' είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Κοπεγχάγη.

«Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή μορφή της ασθένειας», επέμεινε ο Κλούγκε.

Σοβαρά κρούσματα έχουν παρατηρηθεί ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποιοι πέθαναν, είπε.

Στην Ευρώπη, το πιο νεαρό θύμα που έχει καταγραφεί ήταν μια 12χρονη που πέθανε στο Βέλγιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μωρό έξι εβδομάδων, που μολύνθηκε από τον κορονοϊό, πέθανε επίσης.

Ποσοστό από 10 έως 15% των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 50 ετών υποφέρουν από μια μέτρια έως σοβαρή μόλυνση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Ωστόσο εκείνοι που γερνάνε και η υγεία τους είναι καλή παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο», είπε ο Κλούγκε ο οποίος λέει πως «άνθρωποι άνω των 100 ετών (...) που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για την COVID-19 στη συνέχεια ανέρρωσαν πλήρως».

Ο ΠΟΥ για την Ευρώπη καταγράφει τουλάχιστον 464.859 κρούσματα που συνδέονται επίσημα με τον ιό και 30.098 θανάτους στις 53 πολύ διαφορετικές χώρες της διοικητικής περιφέρειάς του, που εκτείνεται από τις ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό έως τις ρωσικές ακτές στον Ειρηνικό.

Περίπου το 80% των ανθρώπων που πέθαναν παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, ιδιαίτερα καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη.

Για τον Κλούγκε, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη «σε κάθε ηλικία».

«Δεν είναι μόνο μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι στους άλλους, ιδιαίτερα εκείνους που κινδυνεύουν να πληγούν σοβαρά, αλλά και μια πράξη ζωτικής σημασίας για τη δική μας υγεία και ασφάλεια», ανέφερε.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 19.01.2026

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση τρένων στη νότια Ισπανία

Τα βαγόνια ενός τρένου με προορισμό τη Μαδρίτη εκτροχιάστηκαν και πέρασαν στην αντίθετη γραμμή. Στη συνέχεια συγκρούστηκαν με ένα άλλο τρένο που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση στην πόλη Αδαμούθ, κ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 18.01.2026

Η Γερμανία απέσυρε εσπευσμένα το στρατιωτικό κλιμάκιο από τη Γροιλανδία

Η Γερμανία προχώρησε σε αιφνιδιαστική αποχώρηση στρατιωτικού κλιμακίου από τη Γροιλανδία, μόλις 44 ώρες μετά την άφιξή του, προκαλώντας ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια της απόφασης. Σύμφωνα με δη

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 17.01.2026

«Συμβουλίο Ειρήνης»: Πρόσκληση Τραμπ σε Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα και Κύπρος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euronews μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ για να συμμετάσχουν στο επονομαζόμενο «Συμβουλίο Ε