Πέμπτη 02 Απριλίου 2020 10:32 Παράδες

Πώς θα πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ - Οι προθεσμίες και όλη η διαδικασία


Σήμερα "κληρώνει" το …2. Δεύτερη ημέρα υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν ΑΦΜ που τελειώνει σε 2 μαζί με τους ενδιαφερόμενους που έχουν ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και δεν μπόρεσαν από χθες να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Ο πρώτος γύρος προθεσμιών –βάσει ΑΦΜ- ολοκληρώνεται στις 10/04 αλλά είναι βέβαιο ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος καθώς ούτως ή άλλως έχει ανακοινωθεί παράταση προθεσμίας κατά 10 ημέρες και για τους εργοδότες που έκλεισαν τις δικές τους επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τις δικές τους αιτήσεις.

Ούτως ή άλλως, οι προθεσμίες βάσει ΑΦΜ, ισχύουν για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω των αναγκαστικών μέτρων. Βέβαια, και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους από τώρα, αρκεί ο ΑΦΜ τους να "ταιριάζει" με τις ημερομηνίες οι οποίες είναι οι εξής:

·Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

·Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

·Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

·Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

·Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

·Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

·Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

·Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

·Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

·Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Δεν είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή, όταν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του χρήστη δεν αντιστοιχεί με την ημερομηνία εισόδου σύμφωνα με το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα: "Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε […] επιτρέπεται από [...] έως [...]"

Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει ακριβή ημερομηνία καταβολής του επιδόματος. Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ένα πρώτο "πακέτο" πληρωμών θα γίνει πριν από το Πάσχα και όσοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκαίρως, είναι και πολύ πιθανό να πληρωθούν από τους πρώτους.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης δεν είναι δύσκολη καθώς τα περισσότερα στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα είτε μέσω του Taxis είτε μέσω της δήλωσης που έχει ήδη υποβληθεί από τον εργοδότη.

·Η πρόσβαση στο μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων στήριξης τωνεργαζομένων πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών Taxisnet.

·Επιβεβαιώστε με την επιλογή "Εξουσιοδότηση" την συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή του Ειδικού Μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία [ https://supportemployees.yeka.gr ] να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών

·Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων-εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του ΠΣ Εργάνη και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε..

·Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail)

·Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.

Στις περιπτώσεις που περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα "Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης" ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

·Τα πεδία:

1. ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ,

2. Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .]

3. γ) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [ . . .] με [. . .] την [. . .],

συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

·Τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

μπορούν να συμπληρωθούν μόνο όταν το πεδίο "Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί" έχει την τιμή "λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής".

·Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

thetoc

 
Post
Παράδες Τετάρτη 27.05.2020

Τα 32 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα και πώς θα διανεμηθούν

Με ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ ...

Post
Παράδες Τετάρτη 27.05.2020

Μείωση από 1η Ιουνίου στις ασφαλιστικές εισφορές

Απο την 1η Ιουνίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για 1, 5 εκατομμύριο μισθωτούς πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα. Η μείωση θα είναι 0,9%, ενώ στόχος έως το 2023 είναι η συνολική μείωση ν ...

Post
Παράδες Τετάρτη 27.05.2020

Επιδότηση για αγορά νέου αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας και ποδηλάτου

Πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Σκάι, τα ακριβή ...