Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 16:47 Γνώμες

Κοροναϊός Καθηγητής ΑΠΘ: Θα μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού


Την εκτίμηση ότι στο τέλος της πανδημίας του κοροναϊού θα έχει μολυνθεί το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου «Ηρακλής» και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ, η χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της ανάπτυξης της καμπύλης της διάδοσης του ιού, ενώ τόνισε, ότι θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε μεγαλύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στα ύποπτα κρούσματα. «Έχουμε πάρει τα μέτρα αρκετά νωρίς. Το μέτρο που δεν έχουμε πάρει ακόμα και είναι πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε τεστ σε μεγαλύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στα ύποπτα κρούσματα» είπε.

Συμπλήρωσε δε, ότι «αυτό έχει μία μαθηματική λογική γιατί όχι μόνο θα βελτιώσουμε τους δείκτες για τον υπολογισμό της εξάπλωσης της πανδημίας αλλά και θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την ξαφνική εμφάνιση του φαινομένου αυτού όπως στο χωριό στην Θράκη». Είπε ακόμα ότι «ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, δεν είναι υπερβολικά μεγάλος. Ακόμα είμαστε στην πιο χαμηλή τιμή της καμπύλης σε 10.000 με 15.000 (σ.σ. κρούσματα). Όσο μπορούμε να κάνουμε τυχαία δειγματοληψία στον πληθυσμό τόσο καλύτερα θα ξέρουμε».

Παράλληλα τόνισε ότι τα αποτελέσματα του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αρχίσει να φαίνεται στα στοιχεία σε 2 με 3 εβδομάδες και μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το που βρίσκεται η χώρα σε σχέση με την εξάπλωση του ιού.

madata.gr
Post
Γνώμες Παρασκευή 09.01.2026

Η ΣΕΣ (ETUC) μέλος της οποίας είναι η ΓΣΕΕ καταδικάζει την στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Η ΣΕΣ εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και καταδικάζει την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, η οποία παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Δ

Post
Γνώμες Πέμπτη 08.01.2026

Οι νέοι καταναλωτές κρασιού εκθρονίζουν τους baby boomers στις ΗΠΑ: Μεταξύ περιέργειας, προσδοκιών και παρεξηγήσεων

Οι νέοι Αμερικανοί καταναλωτές, που για καιρό θεωρούνταν αποστασιοποιημένοι ή άπιστοι απέναντι στο κρασί, έχουν παρόλα αυτά αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αγορά. Λόγω των δημογραφικών μεταβολών, οι ηλικίε

Post
Γνώμες Δευτέρα 05.01.2026

Η Ευρώπη αναγνωρίζει επίσημα το κρασί 0,0% χωρίς αλκοόλ, αλλά όχι χωρίς προβληματισμούς

Ευρωπαϊκή αλλαγή στην ορολογία για τα κρασιά χωρίς αλκοόλ, το κρασί χωρίς αλκοόλ επικυρώνεται, με διευκρινίσεις που καθησυχάζουν σχετικά με τον κίνδυνο κανονιστικών ασαφειών, αλλά και μεροληψιών που δ