Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 12:45 Οικονομία

Σταϊκούρας σε τράπεζες: Αναστολή δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες έως τον Σεπτέμβριο


Αναστολή των χρεολυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις ζητά από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) “Οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί.”

Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χειριστούν με μεγαλύτερη ευελιξία την λογιστική καταγραφή των “κόκκινων δανείων”. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να εφαρμόσουν το παλαιότερο σύστημα λογιστικής καταγραφής και απεικόνισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβλέψεων που οφείλουν να διενεργούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών: “0ι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών, στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.”

Παρόμοια ανακοίνωση, ειδικά για λογιστικά θέματα, εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο.

madata.gr
Post
Οικονομία Τρίτη 30.12.2025

Νέες επιδοτήσεις 108 δικαιούχων στα «Πράσινα Ταξί»

Σήμερα, 30 Δεκεμβρίου 2025, θα πιστωθεί με την 7η απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 108 δικαιούχων του προγράμματος «Πράσινα Ταξί», το ποσό των 2.062.219,15 ευρώ. Συνολικά θα ε

Post
Οικονομία Δευτέρα 29.12.2025

Δεν πήρες την επιστροφή ενοικίου; Η τελευταία διορία για διόρθωση και πότε μπαίνουν τα λεφτά

Μία τελευταία ευκαιρία έχουν χιλιάδες ενοικιαστές για να διορθώσουν λάθη που τους κόστισαν χρήματα από την επιστροφή ενοικίου. Η προθεσμία για τις τροποποιητικές δηλώσεις λήγει την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου

Post
Οικονομία Κυριακή 28.12.2025

Με το βλέμμα στις εκπτώσεις: Πώς κινούνται οι αγορές μετά τα Χριστούγεννα

Σε μεταβατική φάση βρίσκεται η αγορά μετά την ολοκλήρωση της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να στρέφεται πλέον στις χειμερινές εκπτώσεις που πλησιάζουν. Οι εμπορικοί δρ