Image
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 09:56 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Ο οδηγός επιβίωσης του Σωτήρη Τσιόδρα για το σπίτι


Συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα ο κορονοϊός με τους νεκρούς στην χώρα μας να είναι πια 22 και τα κρούσματα συνολικά 821.

Χθες Τετάρτη 25.03.2020 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά στις εστίες μετάδοσης του ιού και πως μπορούμε να τις εξαλείψουμε.

Ο οδηγός επιβίωσης του Σωτήρη Τσιόδρα για το σπίτι

Για τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και στη συντριπτική πλειοψηφία θα περάσουν τη νόσο ελαφρά, ο  κ. Τσιόδρας έδωσε τις παρακάτω συμβουλές:

1) Να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία με τον γιατρό σας. Χρειάζεται καθημερινή κατά προτίμηση με επαγγελματία υγεία.

2) Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, που θα χρησιμοποιείται κατά προτίμηση μόνο από εσάς.

3) Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι. Ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

4) Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο, κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τηρείται μια απόσταση ένα με δύο μέτρα από τον άρρωστο.

5) Να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενούς στο σπίτι και να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους.

6) Αν είναι δυνατόν και υπάρχει χρήση μιας μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο και οι δύο να φοράνε μάσκα προστασίας. Αν δεν υπάρχει μάσκα προστασίας ένα μαντήλι, που μετά θα πλυθεί καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.

7) Τα χέρια μας καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με τον άρρωστο, ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

8) Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

9) Εάν δεν είναι εφικτό, μια υφασμάτινη πετσέτα, η οποία θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
10) Επίσης, να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και μετά να τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.

11) Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

12) Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Από κει και μετά θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου και καλό στέγνωμα.

13) Πάντα εδώ ακολουθεί μετά από κάθε διαδικασία το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.

14) Οποιεσδήποτε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς, μπορούμε να τα καθαρίζουμε καθημερινά, με κοινό απορρυπαντικό ή με σαπούνι. Να τα ξεπλένουμε και μπορούμε και να τα απολυμαίνουμε με ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 4 κουταλάκια του τσαγιού σε ένα λίτρο νερό.

15) Επίσης την τουαλέτα μπορούμε να την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα

Είναι σημαντικό εδώ να καταλάβουμε ότι άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι πιθανόν να μολύνουν το ένα το άλλο ή να είναι ήδη μολυσμένα.

Αν και το θέμα της διάρκειας απομόνωσης παγκοσμίως συζητείται ένας καλός κανόνας είναι η παραμονή στο σπίτι των ασθενών τουλάχιστον 10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και πάντα μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.

Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να παρακολουθούν την υγεία τους χωρίς να φεύγουν από το σπίτι για 14 μέρες από τη μέρα που το πρώτο άτομο στο σπίτι εμφάνισε συμπτώματα. Αυτή η παραμονή στο σπίτι για 14 μέρες, θα μειώσει σημαντικά μεταφορά της νόσου στην τοπική κοινότητα, τόνισε.

Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

«Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

«Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος» τόνισε και εξήγησε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο που φροντίζει.

«Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ» και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

 


newsbeast
Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 20.04.2026

Αποζημίωση 100 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για οπτικά παιδιών, εφήβων και ενηλίκων

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δικαιούνται οικονομική ενίσχυση έως 100 ευρώ για την αγορά γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής. Η αποζημίωση καταβάλλεται μία φορά σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ενώ η διαδικ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 10.04.2026

Μετά τα 40; Το έντερό σας είναι το «κλειδί» για ενέργεια και καλή διάθεση

Νιώθετε συχνά φούσκωμα, απογευματινή κόπωση ή κακή πέψη; Η απάντηση κρύβεται στο μικροβίωμα. Δείτε πώς οι αλλαγές στη μέση ηλικία επηρεάζουν το έντερο και πώς μπορείτε να το προστατεύσετε. Όσο πλησιά

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 08.04.2026

Αλλαγές στο σύστημα παραπομπών σε ειδικό γιατρό – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς δίνει το υπουργείο Υγείας μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας. Με βάση το αρχικό πλαίσιο, η παραπομπή σε άλλους ιατρούς γινό