Image
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 16:26 Είς Υγείαν

Οδηγίες για τα εμπορικά καταστήματα τροφίμων

                                                                                                                                                      της Ελένης Ιωαννίδου (Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος)

• Δημιουργήστε τις συνθήκες ώστε οι πελάτες να μην έρχονται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το ταμείο. Σκεφτείτε την εξυπηρέτηση από απόσταση ή άλλου είδους μηχανικό διαχωρισμό (τζάμι;).
• Κάθε φορά που ακουμπάτε χρήματα κάρτες ή αντικείμενα που έχει πιάσει ο πελάτης να απολυμαίνετε τα χέρια σας με αντισηπτικό. Καθαρίζετε τον πάγκο συναλλαγής και την ταμειακή μηχανή με απολυμαντικό επιφανειών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικά ανάμεσα σε κάθε συναλλαγή. Αν δεν έχετε απολυμαντικό επιφανειών φτιάξτε ένα διάλυμα 1 μέρος οικιακή χλωρίνη με 9 μέρη νερό (όχι την πυκνή).
• Καθαρίζετε με απολυμαντικό επιφανειών ή διάλυμα χλωρίνης τις υπόλοιπες επιφάνειες, ψυγεία κλπ αρκετές φορές την ημέρα (ειδικά χειρολαβές, ταμειακή μηχανή). Μη χρησιμοποιείτε πανιά πολλαπλών χρήσεων. Σκουπίζετε τα χέρια με χειροπετσετες και τις επιφάνειες με χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.
• Το αντισηπτικό χεριών δεν είναι κατάλληλο για καθαρισμό των επιφανειών. Χρειάζονται δυο διαφορετικά διαλύματα. Άλλο για τα χέρια και άλλο για τις επιφάνειες.
• Η χρήση μάσκας δεν έχει κανένα νόημα. Δεν έχει αποδειχθεί προστατευτική σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν φοράει. Επίσης δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως την τήρηση αποστάσεων.
• Η χρήση γαντιών δεν έχει κανένα νόημα εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να λερώσετε τα χέρια σας με βιολογικά υγρά. Επίσης, η χρήση γαντιών δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως είναι η συχνή χρήση αντισηπτικού. Η χρήση αντισηπτικού πάνω στα γάντια είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.
• Μάσκα θα φορέσετε όταν χρειάζεται να έρθετε σε επαφή σε απόσταση μικρότερη του μέτρου με κάποιον ασθενή.
• Ακολουθούμε όλοι αναπνευστική υγιεινή
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε ως προστασία την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας η το εσωτερικό της μπλούζας μας και όχι τα χέρια. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα για τη μύτη, χειροπετσέτες για τα χέρια και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης για τις επιφάνειες.
Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας με τα χέρια.
• Αν κάποιος από το προσωπικό ασθενήσει με συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την εργασία, να μείνει σε απομόνωση στο σπίτι και να συμβουλευτεί τηλεφωνικά το γιατρό του




Πηγή: daypress.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 04.02.2026

Δωρεάν Έλεγχος Ακοής και Γνωστικών Λειτουργιών για τους πολίτες του Δήμου Περιστερίου

Με πρωτοβουλία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Περιστερίου, διοργανώνεται δωρεάν έλεγχος ακουστικής ικανότητας και σύντομο τεστ αξιολόγησης γνωστικών λειτουργιών, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης και προαγωγ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 03.02.2026

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε Τελετή Υπόσχεσης και Απονομής Πτυχίων & Προαγωγών σε 132 Εθελοντές του Τομέα Υγείας

Σε ιδιαίτερα θερμό ερυθροσταυρικό κλίμα, την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026, στη κατάμεστη αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε Τελετή

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 03.02.2026

ΣΕΙΒ: Θεσμικός εταίρος για την καινοτομία και τον μετασχηματισμό της υγειονομικής φροντίδας

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στην Αίγλη Ζαππείου, παρουσί