Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 16:00 Είς Υγείαν

Κορoνοϊός: Κρίσιμο να αντέξουμε δύο εβδομάδες, λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου


Στην κρισιμότητα των δύο επόμενων εβδομάδων για την πορεία της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα τόνισε στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μας πούν τι και πώς θα πάνε τα πράγματα. Εάν αντέξουμε δύο εβδομάδες και παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις οδηγίες θα είμαστε σε καλή κατάσταση» είπε η κυρία Κοτανίδου απαντώντας καταφατικά στην παρατήρηση ότι έτσι  θα έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την επέκταση του κορωνοϊού σε μεγάλη κλίμακα.

Κατά την εκτίμησή της κυρίας Κοτανίδου «με τα πολλά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση έχουμε καταφέρει και έχουμε ελέγξει κάπως την εισροή στα νοσοκομεία των κρουσμάτων. Φαίνεται ότι το σύστημα υγειας προετοιμάστηκε γρήγορα για να ανταπεξέλθει με τα σταδιακά αυξανόμενα κρούσματα».

Εξήγησε, δε, ότι «αυτό που πρέπει να κοιτάμε δεν είναι τα μοντέλα αλλά πόσοι είναι στο νοσοκομείο και πόσοι είναι σε ΜΕΘ και αυτά φαίνεται να είναι αρκετά σταθερά τις τελευταίες 4 ημέρες και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο για εμάς».

Όσον αφορά των αριθμό των διασωληνωμένων - 59 σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης - η κυρία Κοτανίδου είπε ότι «πρέπει να μας έχει σε επαγρύπνση αλλά οχι να μας ανησυχησεί γιατί το σύστημα έχει προετοιμαστεί για τουλάχιστον 10πλασιο αριθμό διασωληνωμένων».

Στο ίδιο πλαίσιο διευκρίνισε ότι «έχουν γίνει πολλές μετατροπές στα νοσοκομεία για παράδειγμα εμείς στον "Ευαγγελισμό" από 30 κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε πλέον 70 κρέβάτια ΜΕΘ».

Για τη χλωροκίνη η κυρία Κοτανίδου είπε ότι «έχουμε επάρκεια» εξηγώντας ότι «η χλωροκίνη χρησιμοποιείται όχι γιατί έχουμε αποδείξεις ότι βοηθάει αλλά γιατί έχουμε ενδείξεις και από τη βιβλιογραφία ότι βοηθάει αλλά δεν είναι ένα φάρμακο για να το χρησιμοποιεί ο καθένας μόνος του αφού έχει παρενέργειες».

Ερωτηθείσα, τέλος, για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό που καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η Αναστασία Κοτανίδου απάντησε ότι «υπάρχουν ελλείψεις αλλά δημιουργούνται γιατί όλοι θέλουν την πλήρη κάλυψη από ρόμπες και μάσκες αν και έχουμε δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να φοράει κανείς. Ο φόβος του προσωπικού απέναντι στο άγνωστο είναι φυσιολογικός. Γίνεται προσπάθεια σε όλο τον κόσμο να βρούμε υλικά. Η ελπίδα μας είναι η Κίνα».

 

protothema

 
Post
Είς Υγείαν Τρίτη 16.06.2026

Δωρεάν προληπτικός γενετικός έλεγχος Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και Κυστικής Ίνωσης

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 και ώρα 18:00- 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός γενετικός έλεγχος φορείας Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 15.06.2026

Εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία

Ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε στις εργασίες του 3ου ΣΦΕΕ Summit, με τίτλο «Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι: Επιλέγοντας την καινοτομία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο&

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 11.06.2026

Αδ. Γεωργιάδης: Από 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα νοσοκομεία

Από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 3ο ΣΦΕΕ Summit που πραγματ