Image
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 12:03 Παράδοση

25η Μαρτίου και Mπακαλιάρος



Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.


Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων. Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση. Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί.

Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.


Πηγή: daypress.gr
Post
Παράδοση Τετάρτη 05.08.2026

Πανήγυρις Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κάτω Βάθεια

Η Ενορία Κάτω Βάθειας τιμά και φέτος με λαμπρότητα την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με διήμερο πρόγραμμα ιερών ακολουθιών και την παρουσία εξέχοντων εκκλησιαστικών προσώπων.

Post
Παράδοση Τετάρτη 05.08.2026

Έρχεται η 8η Γιορτή Μπανάνας στην Άρβη με τη στήριξη του Δήμου Βιάννου

Το φρούτο που αποτελεί ένα από τα σήματα κατατεθέν για τη Βιάννο, η μπανάνα Άρβης, έρχεται και φέτος στο επίκεντρο μέσα από την 8η Γιορτή Μπανάνας που «ανοίγει τις πύλες της» στο Λιμάνι τη

Post
Παράδοση Τετάρτη 05.08.2026

Στο Κεραμούτσι απόψε η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μαλεβιζίου

Στο Κεραμούτσι θα βρεθεί απόψε στις 21.00 η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μαλεβιζίου με το έργο "Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου..." του Μανόλη Κορρέ σε σκηνοθεσία του Δομήνικου Ταβερναράκη. Μια σαρ