Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 10:55 Οικονομία

Επίδομα 800 ευρώ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα από τα μεσάνυχτα. «Βροχή» οι αιτήσεις


Για ποιους φορολογούμενους και επιχειρήσεις ισχύει η έκπτωση 25% στις οφειλές της Εφορίας

Λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εργάνης μέσω της οποίας θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ. Η πλατφόρμα αμέσως πήρε φωτιά καθώς οι αιτήσεις «έπεφταν» βροχή από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Οι εργοδότες δηλώνουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση λύθηκε από 1/3/2020 έως 20/3/2020 με απόλυση ή με παραίτηση. Οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου ενώ οι υπόλοιποι που πλήττονται βάσει ΚΑΔ μέχρι 20 Απριλίου. Για τους εργαζόμενους δημιουργείται άλλη πλατφόρμα για να υποβάλλουν εκεί την δική τους υπεύθυνη δήλωση στις αρχές Απριλίου.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση καλεί όσες επιχειρήσεις δυνατότητα και παρά το γεγονός ότι δικαιούνται παράταση για την τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων να πληρώσουν τους φόρους τους εμπρόθεσμα. Στην περίπτωση αυτή θα δικαιούντι έκπτωση 25% επί των ποσών που έχουν βεβαιωθεί πλην του ΦΠΑ. Η ίδια έκπτωση ισχύει και για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συγκεκριμένα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο την έκπτωση 25% στις φορολογικές υποχρεώσεις δικαιούνται:

1. Οι εργαζόμενοι στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Η έκπτωση 25% ισχύει επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία. Δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι στις 31 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη δόση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων θα την  καταβάλουν κουρεμένη κατά 25%. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί και έχει υπαχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών πληρώνοντας κάθε μήνα 200 ευρώ εάν πληρώσει κανονικά εντός της προθεσμίας θα καταβάλλει 150 ευρώ.

2.   Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) η μείωση κατά 25% ισχύει επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

3.   Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπεται  η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

madata.gr
Post
Οικονομία Παρασκευή 30.10.2026

Από την 1η Νοεμβρίου το χειμερινό νυχτερινό ρεύμα – Οι ώρες της μειωμένης χρέωσης

Από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 τίθεται σε ισχύ το χειμερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστής ως «νυχτερινό ρεύμα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔ

Post
Οικονομία Παρασκευή 30.10.2026

Παράταση έως τις 10 Νοεμβρίου για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης – Οι αλλαγές που διευκολύνουν τους παραγωγούς

Έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ. Η παράταση αποτελεί το απώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση τη

Post
Οικονομία Πέμπτη 29.10.2026

Πρωτοβουλία για τη δικτύωση επιχειρήσεων τεχνολογίας Ελλάδας και Αυστραλίας

Στη γνωριμία και στην αναζήτηση συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών από την Ελλάδα και την Αυστραλία στόχευσε η διαδικτυακή δράση δικτύωσης που πραγματοποιήθη