Image
Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 13:46 Είς Υγείαν

COVID-19: ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

• Η ΕΕ θα αγοράσει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για νοσοκομεία συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ
• Από κοινού προμήθεια διαγνωστικών τεστ, μασκών και αναπνευστήρων
• Περισσότεροι από 1.800 πολίτες της ΕΕ έχουν επαναπατριστεί μέχρι σήμερα


Το Κοινοβούλιο εργάζεται μαζί με τα κράτη μέλη για να αγοραστούν από την ΕΕ αναπνευστήρες, μάσκες και άλλος αναγκαίος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός για νοσοκομεία σε όλη την ΕΕ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή εκπόνησε σχέδιο για τη συλλογή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (μέσω του rescEU) ώστε ο αναγκαίος εξοπλισμός για την καταπολέμηση του COVID-19 να μπορεί να φτάσει σε μικρό χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απαραίτητος για τη θεραπεία ασθενών, την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.
Το Κοινοβούλιο δουλεύει με τα κράτη μέλη για να εγκριθεί το συντομότερο η εκταμίευση των 40 από τα 50 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ΜΕΘ, π.χ. αναπνευστήρες και εξοπλισμό προστασίας προσωπικού, όπως οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες.
Τα κράτη μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους επίσης και στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων για την αγορά εξοπλισμού προστασίας, αναπνευστήρων και αντικειμένων που χρειάζονται για τη διεξαγωγή των τεστ για τον κορονοϊό. Η συνεργασία αυτού του τύπου θα ενισχύσει τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

Δήλωση
Σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ Pascal Canfin (Renew, Γαλλία) δήλωσε:
«Την προηγούμενη βδομάδα η Ευρώπη έλαβε ιστορικής σημασίας αποφάσεις για την αντιμετώπιση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του στην οικονομία της ΕΕ. Δεν το λέμε αρκετά συχνά ούτε αρκετά δυνατά: η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει ζωές. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει στο παρελθόν σώσει ζωές πολιτών της ΕΕ εν μέσω σεισμών, καταιγίδων και πλημμυρών και έχει βοηθήσει στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Τώρα, για πρώτη φορά, χρησιμοποιούμε πόρους της ΕΕ υπό την ομπρέλα του προγράμματος rescEU για να στηρίξουμε τις χώρες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ιό, διασφαλίζοντας ότι έχουμε τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό και προστατευτικό εξοπλισμό. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.
Η κρίση που εκτυλίσσεται καταδεικνύει επίσης τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και μετά το 2020, σύμφωνα με τη θέση του Κοινοβουλίου», κατέληξε.

Σχετικές πληροφορίες
Το rescEU αποτελεί τμήμα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ο οποίος ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Από τη σύσταση του rescEU το 2019, η ΕΕ μπορεί να συνδράμει άμεσα τα κράτη μέλη που πλήττονται από καταστροφές όταν οι δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού τους δεν επαρκούν.
Χάρη στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, περισσότεροι από 1.800 πολίτες έχουν επαναπατριστεί από όλο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα του COVID-19. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη χώρα σας.


Πηγή: typoskritis.gr
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 06.12.2025

Χυμός πορτοκαλιού στο κρυολόγημα: Βοηθά τελικά ή το επιδεινώνει;

Τι προσφέρει ο χυμός πορτοκαλιού στον οργανισμό Ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού περιέχει περίπου 125mg βιταμίνης C, ποσότητα που καλύπτει το 100% των ημερήσιων αναγκών. Μαζί με αυτή, ο χυμός είν

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 05.12.2025

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη και τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης η προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη του νέου Κέντρου Υγείας Μοιρών

Την Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση της μελέτης ανέγερσης του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Υγείας Μοιρών συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Διοικητ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 05.12.2025

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU- OSHA) εξελέγη ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης, σε μία σημαντική διάκριση για τη χώρα και τα ελληνικά συνδικάτα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ΥΑΕ (EU- OSHA) συντονίζει την παραγωγή μελετών, ερευνών, καλών πρακτικών, τεχνικών οδηγιών, εκστρατειών ευαισθητοποίησης για τα θέματα της ΥΑΕ, υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Κύριες δ