Image
Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 13:46 Είς Υγείαν

COVID-19: ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

• Η ΕΕ θα αγοράσει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για νοσοκομεία συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ
• Από κοινού προμήθεια διαγνωστικών τεστ, μασκών και αναπνευστήρων
• Περισσότεροι από 1.800 πολίτες της ΕΕ έχουν επαναπατριστεί μέχρι σήμερα


Το Κοινοβούλιο εργάζεται μαζί με τα κράτη μέλη για να αγοραστούν από την ΕΕ αναπνευστήρες, μάσκες και άλλος αναγκαίος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός για νοσοκομεία σε όλη την ΕΕ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή εκπόνησε σχέδιο για τη συλλογή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (μέσω του rescEU) ώστε ο αναγκαίος εξοπλισμός για την καταπολέμηση του COVID-19 να μπορεί να φτάσει σε μικρό χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απαραίτητος για τη θεραπεία ασθενών, την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.
Το Κοινοβούλιο δουλεύει με τα κράτη μέλη για να εγκριθεί το συντομότερο η εκταμίευση των 40 από τα 50 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ΜΕΘ, π.χ. αναπνευστήρες και εξοπλισμό προστασίας προσωπικού, όπως οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες.
Τα κράτη μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους επίσης και στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων για την αγορά εξοπλισμού προστασίας, αναπνευστήρων και αντικειμένων που χρειάζονται για τη διεξαγωγή των τεστ για τον κορονοϊό. Η συνεργασία αυτού του τύπου θα ενισχύσει τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

Δήλωση
Σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ Pascal Canfin (Renew, Γαλλία) δήλωσε:
«Την προηγούμενη βδομάδα η Ευρώπη έλαβε ιστορικής σημασίας αποφάσεις για την αντιμετώπιση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του στην οικονομία της ΕΕ. Δεν το λέμε αρκετά συχνά ούτε αρκετά δυνατά: η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει ζωές. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει στο παρελθόν σώσει ζωές πολιτών της ΕΕ εν μέσω σεισμών, καταιγίδων και πλημμυρών και έχει βοηθήσει στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Τώρα, για πρώτη φορά, χρησιμοποιούμε πόρους της ΕΕ υπό την ομπρέλα του προγράμματος rescEU για να στηρίξουμε τις χώρες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ιό, διασφαλίζοντας ότι έχουμε τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό και προστατευτικό εξοπλισμό. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.
Η κρίση που εκτυλίσσεται καταδεικνύει επίσης τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και μετά το 2020, σύμφωνα με τη θέση του Κοινοβουλίου», κατέληξε.

Σχετικές πληροφορίες
Το rescEU αποτελεί τμήμα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ο οποίος ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Από τη σύσταση του rescEU το 2019, η ΕΕ μπορεί να συνδράμει άμεσα τα κράτη μέλη που πλήττονται από καταστροφές όταν οι δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού τους δεν επαρκούν.
Χάρη στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, περισσότεροι από 1.800 πολίτες έχουν επαναπατριστεί από όλο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα του COVID-19. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη χώρα σας.


Πηγή: typoskritis.gr
Post
Είς Υγείαν Τρίτη 28.07.2026

7η ΥΠΕ Κρήτης - Παγκόσμιος Μήνας Ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Με αφορμή την 7η Αυγούστου, ημέρα κορύφωσης του Παγκόσμιου Μήνα Ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA), η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτηςκαι οι μονάδες υγείας ευθύνης της συμμετέχουν στην εθνι

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 21.07.2026

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη συστήνει ο Αντώνης Παπαδάκης (vid)

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη συστήνει κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, ο Αντώνης Παπαδάκης Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης,

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 20.07.2026

Καύσωνας: Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των πολιτών

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τις επόμενες ημέρες και τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη