Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 16:28 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Η απώλεια όσφρησης μπορεί να είναι σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς


Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19. Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση, προχώρησε προχθές η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, έπειτα από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας» αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος. Η ανοσμία, όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη, λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

*Να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του,

*Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες,

*Να μην πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19),

*Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 29.06.2026

7η ΥΠε Κρήτης: Εκδήλωση στην Γέργερη για τον Καρκίνο του Δέρματος

«ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουλίου στη Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας, με στόχο την Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση και τη Σύγχρονη Αντιμε

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 24.06.2026

Προληπτικός Οδοντιατρικός έλεγχος στον Δήμο Πεντέλης στο πλαίσιο του προγράμματος καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης

Ο Δήμος Πεντέλης, η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Πολίτη, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας θα πραγματοποιήσ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 16.06.2026

Δωρεάν προληπτικός γενετικός έλεγχος Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και Κυστικής Ίνωσης

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 και ώρα 18:00- 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός γενετικός έλεγχος φορείας Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA