Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 16:28 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Η απώλεια όσφρησης μπορεί να είναι σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς


Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19. Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση, προχώρησε προχθές η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, έπειτα από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας» αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος. Η ανοσμία, όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη, λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

*Να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του,

*Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες,

*Να μην πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19),

*Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 11.07.2025

Δωρεάν εξέταση και φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία

Δωρεάν εξέταση και φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία: Συγκεκριμένα η Υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤNews, προανήγγειλε την διεύρυνση των προληπτικών παρεμβάσεων του ΕΣΥ με νέα

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 11.07.2025

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πώς θα καταλάβεις αν πάσχεις κι εσύ όπως οι περισσότεροι εργαζόμενοι

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ) αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις των άνω άκρων που σχετίζονται με την εργασία. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, tabl

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 10.07.2025

Οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητούν την αναπροσαρμογή της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον