Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 10:51 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Τέσσερις λόγοι που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους


Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο COVID-19 αυξάνεται και το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τον αριθμό των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας πανδημίας, η αίσθηση που μας κατακλύζει από όλες τις πληροφορίες είναι αρνητική. Αλλά οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται πολύ σκληρά για να κατανοήσουν, να θεραπεύσουν και να αποτρέψουν τον νέο κορωνοϊό.

Η σημασία της λήψης μέτρων προφύλαξης και διατήρησης της ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας που έχει φέρει ο κορονοϊός πρέπει να υπερθεματιστεί. Είναι χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά σε κάθε αναδυόμενη έρευνα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική θεραπεία και πρόληψη.

Σε αυτό το κείμενο παραθέτουμε μερικές από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο ολόκληρης της ανθρωπότητας απέναντι στον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Τα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης λειτουργούν

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο που είχε το ξέσπασμα σε 43 δημόσια νοσοκομεία εκεί.

Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί: Στις πρώτες 6 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας, 413 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ασχολήθηκαν με 42 επιβεβαιωμένα περιστατικά με νόσο COVID-19. Από αυτά, τα 11 είχαν απροστάτευτη έκθεση στο νέο κορωνοϊό.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών για τον έλεγχο των λοιμώξεων (καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας), κανένας από το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης δεν κόλλησε τον κορονοϊό κατά την περίοδο της μελέτης. Επιπλέον, δεν εμφανίστηκαν λοιμώξεις που να είχαν αποκτηθεί από κάποιο νοσοκομείο.

Ο δρ. Vincent C.C. Ο Cheng, από το Τμήμα Μικροβιολογίας στο Νοσοκομείο Queen Mary στο Χονγκ Κονγκ, και οι συνάδελφοί του καταλήγουν:

"Τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του κορονοϊού, που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη [...] Η επαγρύπνηση στην καλή πρακτική υγιεινής των χεριών, η χρήση χειρουργικών μασκών στο νοσοκομείο και η κατάλληλη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στην περίθαλψη ασθενών [...] αποτελούν βασικά μέτρα ελέγχου της λοίμωξης για την αποτροπή της νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού”.

Κορωνοϊός: Αν κάποιος περάσει τη νόσο COVID-19 έχει καλές πιθανότητες να αναπτύξει αντισώματα και να προστατευθεί από νέα μόλυνση

Μια μελέτη σε τέσσερις πιθήκους μακάκους έδειξε, ότι αν κάποιος προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2, τότε προστατεύεται σημαντικά από μελλοντικές επιμολύνσεις.

Οι επιστήμονες μόλυναν εκ νέου με τον κορωνοϊό δύο από τους τέσσερις πιθήκους 28 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση.

Το σύνολο "96 ρινοφαρυγγικών και πρωκτικών επιχρισμάτων είχε αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επανεμφάνιση του SARS-CoV-2", αναφέρουν οι ερευνητές.

"Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι η κύρια μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά από πιθανές μελλοντικές επαν-εκθέσεις στον ιό. Αυτό έχει ζωτικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό των εμβολίων και στην πρόγνωση των ασθενειών από τον SARS-CoV-2", καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

Κορωνοϊός: Οι εν εξελίξει δοκιμές για εμβόλια είναι πολλές

Μια δοκιμή πραγματοποιείται ήδη σε ανθρώπους για ένα πιθανό εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2. Τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) χρηματοδότησαν την εν λόγω δοκιμή, η οποία διεξάγεται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente στο Σιάτλ.

Στη δοκιμή, 45 υγιείς εθελοντές θα λάβουν ένα εμβόλιο που περιέχει τμήμα γενετικού κώδικα του ίδιου του ιού SARS-CoV-2. Καθώς το εμβόλιο δεν περιέχει τον πραγματικό ιό SARS-CoV-2, οι συμμετέχοντες δεν θα νοσήσουν με COVID-19.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν 12-18 μήνες προτού το εμβόλιο φτάσει στην αγορά και εξηγούν, ότι ο κύριος σκοπός αυτής της τρέχουσας δοκιμής είναι να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, πολλές άλλες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την παραγωγή νέων εμβολίων και έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.

Κορωνοϊός: Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μπορούσε να νικήσει τον SARS-CoV-2

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, τεκμηριώνει την περίπτωση μιας ασθενούς με COVID-19, η οποία ξεπέρασε τη νόσο μέσα σε λίγες μέρες.

Η ασθενής ήταν μια 47χρονη γυναίκα που είχε προσβληθεί από τον ιό στην πόλη Wuhan της Κίνας και οι ερευνητές εξέτασαν την ανοσολογική της αντίδραση στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την ανάκαμψή της.

Η καθηγήτρια Katherine Kedzierska, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανθρώπινων Τ-λεμφοκυττάρων στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης της Αυστραλίας, και οι συνεργάτες της, διαπίστωσαν αύξηση των ανοσοσφαιρινών (ο πιο συνηθισμένος τύπος αντισωμάτων) στα δείγματα αίματος της γυναίκας.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης έναν μεγάλο αριθμό βασικών κυττάρων ανοσίας, όπως τα εξειδικευμένα βοηθητικά Τ κύτταρα, τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β κύτταρα, με το πέρας 7-9 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού.

"Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του τι οδηγεί την ίαση της νόσου COVID-19. Ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους μας για να κατανοήσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις ασθενών σε μεγαλύτερη κλίμακα και επίσης να καταλάβουν τι λείπει σε αυτούς που καταλήγουν εξαιτίας της νόσου”.

Πηγή: iatropedia

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 30.03.2020

Εκπρόσωπος ΠΟΥ στην Ελλάδα: Ετοιμάζονται τουλάχιστον 20 εμβόλια

Τις προσπάθειες ανάπτυξης τουλάχιστον 20 εμβολίων αποκάλυψε η αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, Μαριάνα Τρίας. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews», η Φινλανδή επικεφ ...

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 30.03.2020

Κορονοϊός: Τα 9 μυστήρια της επιδημίας - Αλήθειες και ψέματα

Ποια είναι τελικά η θνητότητα (fatality rate) της νόσου Covid-19 που προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, με άλλα λόγια ποιο ποσοστό των νοσούντων πεθαίνει; Σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στ ...

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 30.03.2020

Προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και υλικού από τον ΣΦΕΕ και τις εταιρίες μέλη του

O ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, συμμετέχουν στη συλλογική εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ταχείας εξάπλωσης του Κορωνοϊού (COVID-19) και