Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 17:55 Εκτός Ελλάδος

Αμερικανός αξιωματούχος: Θα συνδράμουμε στην επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας


Η Ουάσιγκτον θα συνδράμει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαβεβαιώνει ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ενόψει της συμμετοχής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

«Η πάγια θέση μας για την περιοχή είναι ότι αυτές οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται διπλωματικά, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν περαιτέρω προκλήσεις, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», τονίζει ο κ. Πάλμερ.

 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι η χώρα του ενθαρρύνει τα κράτη να επιλύουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δηλώνει πως «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων κρατών είναι ανώφελα προκλητικές».

 

Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράζεται με την Ελλάδα το όραμα να είναι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας», ενώ σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον αναμένει από την Ελλάδα «να παίξει ηγετικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως έκανε στη σχέση της με τη Βόρεια Μακεδονία».

 

Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο ανοίγματος από πλευράς ΕΕ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Πάλμερ εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απόφαση τον Μάρτιο και μιλά για «στρατηγικό λάθος» σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης.

www.topontiki.gr

 
Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 18.09.2025

Βασιλικό δείπνο προς τιμή των Τραμπ στο κάστρο του Ουίνδσορ

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την προσήλωσή του στη διευθέτηση συγκρούσεων ανά τον κόσμο, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Βρετανός μονάρχης προς τ

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 15.09.2025

Ένας στους έξι γονείς λέει «όχι» στα παιδικά εμβόλια – Φόβοι για νέα κύματα επιδημιών

Ανησυχητική στροφή καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένας στους έξι γονείς δηλώνει ότι αποφεύγει ή καθυστερεί τους παιδικούς εμβολιασμούς που συνιστώνται από τις υγειονομικές αρχές. Η δημοσκ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.09.2025

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Πογκρόμ απολύσεων και διώξεων σε επικριτές της αμερικανικής ακροδεξιάς

Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, του 31χρονου επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης Turning Point USA, φαίνεται να έχει πυροδοτήσει ένα κύμα απολύσεων και διώξεων σε όσους ασκούν δημόσια κριτική στον ίδιο ή