Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 19:51 Πολιτική

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς


Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του νομοσχεδίου «λαμβάνει σάρκα και οστά το πάγιο αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς ορίζονται οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση "Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)", οι οποίες καθορίζουν και το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης.

«Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά αποτέλεσμα συνεχούς και πολύμηνης διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου και τους εμπλεκόμενους στο συνεταιριστικό κίνημα και διορθώνει πλήρως τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που οδήγησαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε τέλμα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας: «Το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει τα νομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους υπάρχοντες Συνεταιρισμούς να επεκτείνουν την εμπορική δραστηριότητα τους και ως εκ τούτου και την κερδοφορία τους, ανοίγει δε το δρόμο στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών, ενισχύοντας την πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης για ενίσχυση του "συνεταιρίζεσθαι"».

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από το προηγούμενο διάστημα, το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών που θα μπορεί να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών θα ανέρθει σε ποσοστό μέχρι 35%. Όπως είχε αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός κατά το παρελθόν, μέσω αυτής της κίνησης θα ενισχυθεί η θέση των συνεταιρισμών έναντι του ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπει την είσοδο αυξημένων κεφαλαίων με σκοπό να μπορέσουν αυτοί να σταθούν δίπλα στους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς.

Προβλέπεται επίσης, πως τα πλεονάσματα που θα δημιουργεί ο αγροτικός συνεταιρισμός να μη φορολογούνται, τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, ενώ επί τυχόν μεταγραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία, υπάρχει φορολογική απαλλαγή.

Τέλος σημειώνεται, πως η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά τον μετασχηματισμό ΑΣ, απαλλάσσεται από κάθε φόρο και τέλος.

 

.topontiki

 
Post
Πολιτική Παρασκευή 04.09.2026

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη 90ή ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινά στις 18:30, με την επίσκε

Post
Πολιτική Πέμπτη 03.09.2026

Η χώρα χρειάζεται εφαρμόσιμη οικονομική πρόταση για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη στήριξη του εισοδήματος

Τα οικονομικά δεδομένα που καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα «Η χώρα πάει καλά αλλά δεν το καταλαβαίνουν οι πολίτες» παρουσιάζει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζ

Post
Πολιτική Τετάρτη 02.09.2026

Συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σάμου

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Παρασκευά Παπαγεωργίου, τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, τον Αντιπεριφερειάρ