Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 19:49 Παράδοση

Στο deal του Brexit τα μάρμαρα του Παρθενώνα; Τι απαντά η Αθήνα


Το έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη και θέτει τις παραμέτρους για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο τον επόμενο μήνα

Διαψεύδουν οι ελληνικές Αρχές το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Το έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη και θέτει τις παραμέτρους για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με αυτό, στο κείμενο των προϋποθέσεων για την εμπορική συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μια παράγραφος που αφορά στην κλοπή πολιτιστικών αντικειμένων. Σε αυτήν αναφέρεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν «ζητήματα που αφορούν στην επιστροφή πολιτιστικών προϊόντων που έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους».

Μάλιστα, το Bloomberg επικαλείται τη μαρτυρία ενός αξιωματούχου που λέει ότι αυτό είναι άμεση αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο.

Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλείας. «Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια», σχολίασε η διπλωματική πηγή.

έθνος

 
Post
Παράδοση Τετάρτη 17.06.2026

Μνήμες και παράδοση στον Κλήδονα του ΚΑΠΗ Αρκαλοχωρίου- Την Τρίτη 23 Ιουνίου & την Τετάρτη 24 Ιουνίου

Τα μέλη του ΚΑΠΗ Αρκαλοχωρίου διοργανώνουν και αναβιώσουν το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα με μια εκδήλωση γεμάτη μνήμες, συγκίνηση, μουσική, χορό και ζωντανή παράδοση την Τρίτη 23 Ιουνίου και την Τετ

Post
Παράδοση Τετάρτη 17.06.2026

Εγκαίνια την Παρασκευή 19.6.2026, στις 19:00, της έκθεσης σύγχρονης τέχνης "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΙΙ - Ο Άνθρωπος, ο Μουσικός, ο Πολιτικός, ο Επαναστάτης..."

Η Αίθουσα Τέχνης Μορφές και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον τιμώντας τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνουν και παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης«ΜΙΚΗΣ

Post
Παράδοση Τετάρτη 17.06.2026

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 17/6/26

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά, τον Άγιο Ίσαυρο τον Διάκονο και τους συν αυτώ μάρτυρες, καθώς και τους Αγίους Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ, τρεις αδελφούς που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο αγιολόγιο της Ε