Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 22:48 Οικονομία

Εξαιρείται εκ νέου η Ελλάδα από τους αμερικανικούς δασμούς στην ΕΕ


Για δεύτερη φορά, με απόφαση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, στις 15 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα εξαιρείται από τους αμερικανικούς δασμούς στην ΕΕ.  Το ελληνικό λάδι, τα προϊόντα ελιάς, τα τυριά, τα κρασιά και τα  συναφή εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ, βρέθηκαν εκ νέου εκτός στην αναθεωρημένη λίστα των προϊόντων που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις. Επισπροσθέτως μάλιστα εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των δασμών και ο χυμός από δαμάσκηνα.

Πρόκειται για μία δεύτερη επιτυχία της κυβέρνησης, όπως τόνισαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών,  που επιτεύχθηκε χάρη στις  συντονισμένες προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργών  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη,  η οποία έφερε το θέμα στο ψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης με διμερείς απευθείας επαφές και πέτυχε η εξαίρεση που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2019 να διατηρηθεί και με την νέα αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται  με εντατικές διαβουλεύσεις η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την απαλοιφή των δασμών και στα ροδάκινα, που από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν επιβαρυνθεί με ένα υπερβολικό κόστος από την σχετική απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Από πλευράς της Ελλάδας συνεχώς τονίζεται ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πληγεί δυσανάλογα και απαιτείται η λήψη μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών καθώς και η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με τις ΗΠΑ, ώστε να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τομέα του εμπορίου. 

Η οικονομική διπλωματία που έχει αναχθεί ως μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό πεδίο των συναρμόδιων υπουργείων που ενεργοποιήθηκαν και πέτυχαν τόσο την ενημέρωση των φορέων στην Ελλάδα όσο και την ενημέρωση της Αμερικανικής Διοίκησης που την οδήγησε να υιοθετήσει τα ελληνικά αιτήματα.

madata.gr
Post
Οικονομία Πέμπτη 05.03.2026

Αποστολή των πρώτων πράξεων επιβολής προστίμων και οφειλών σε ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας

Μετά την αποστολή των τριών κύκλων ειδοποιητηρίων σε ιδιοκτήτες οχημάτων για μη συμμόρφωση ως προς την ασφάλιση και την καταβολή τελών κυκλοφορίας του έτους 2025, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συσ

Post
Οικονομία Πέμπτη 05.03.2026

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Απριλίου

Νωρίτερα θα γίνει ηκαταβολή των συντάξεων Απριλίου 2026, με τις πληρωμές να πραγματοποιούνται σε δύο διακριτές φάσεις, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές παροχές. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ζ

Post
Οικονομία Τρίτη 03.03.2026

Αυξημένο ενδιαφέρον για το 14ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market (Vvid)

Περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρονιά καταγράφει το 14ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market, που ανοίγει τις πύλες το