Image
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 12:43 Βλέπω/Ακούω

Υπουργείο Παιδείας: Επεκτείνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ΑΕΙ για μαθητές εσπερινών λυκείων

Με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας δίνεται η δυνατότητα για επέκταση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών που φοιτούν στη Β’ και τη Γ΄ τάξη εσπερινών λυκείων.

 

Συγκεκριμένα κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τροπολογία που προωθεί την επέκταση της δυνατότητας εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -μέσω των ειδικών διατάξεων που ισχύουν για τα εσπερινά λύκεια- για μαθητές που φοιτούν φέτος στις Β’ και Γ’ τάξεις των εσπερινών λυκείων.

 

Σύμφωνα με τη διάταξη, η οποία έρχεται να διορθώσει ήδη ισχύουσα μεταβατική διάταξη, οι μαθητές που κατά τα σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19 φοίτησαν στην Α’ τάξη του ημερήσιου λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) «έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια, εφόσον φοιτούν τα δύο επόμενα πλήρη σχολικά έτη, στις Β’ και Γ’ τάξεις εσπερινού λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ)».

 

Το υπουργείο σημειώνει ότι για τους μαθητές που τα έτη 2017-2018 και 2018-2019 φοίτησαν στην Α’ τάξη γενικού λυκείου και στη συνέχεια πήγαν στο εσπερινό, ίσχυαν ήδη με βάση τον νόμο 4610/2019 (νόμο Γαβρόγλου), μεταβατικές διατάξεις, με βάση τις οποίες μαθητές που φοιτούν στην ίδια τάξη δεν είχαν το ίδιο δικαίωμα για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Με την εν λόγω διάταξη, για όλους τους μαθητές που τα δύο αυτά σχολικά έτη φοίτησαν στην Α’ τάξη γενικού λυκείου και στη συνέχεια φοίτησαν τα δύο επόμενα πλήρη σχολικά έτη στη Β’ και Γ’ τάξη Εσπερινού Λυκείου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο «επέρχεται ενιαία μεταχείριση».

 


www.newsit.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 15.10.2026

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου: Πανελλαδική Κινητοποίηση ΠΟΚΔΙΣ για το μέλλον των Σχολικών Κυλικείων

Η ΠΟΚΔΙΣ διεκδικεί! Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ώρα 14:00 μ.μ. με ομόφωνη απόφαση , τα Σωματεία Σχολικών Κυλικείων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και διε

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 15.10.2026

Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως την Πέμπτη 29-10-2026

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι παρατείνονται τα άμεσα, προληπτικά μέτρα για την προστασία της κτηνοτροφίας του νησιού από τη νόσο της Ευλογ

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 15.10.2026

Εσπερίδα για την οικογένεια και την ψυχική ανθεκτικότητα από το Δήμο Ηρακλείου

Με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, την Παρασκευή 16/10, 18:00-21:00 στο δημοτικό κτίριο της Ανδρόγεω Εσπερίδα με θέμα «Οικογένεια και Ψυχική Ανθεκτικότητα: Ποιες είναι οι προκλήσεις σήμερα και